Очаква се добивите от пшеница да бъдат като миналогодишните
Очаква се добивите от пшеница да бъдат като миналогодишните / Дарик Добрич

Посевите от пшеница в Добричка област са в добро състояние, полетата са чисти и добивите няма да бъдат по-слаби от миналогодишните, съобщиха от Областна дирекция „Земеделие”. С пшеница в региона са засети 1 199 347 декара, с ечемик – 67 387 дка, а с рапица – 152 193 дка. Очаква се жътвата на пшеница да започне около 5 юли, а на ечемика – по-рано. В община Шабла е възможно да започнат да жънат ечемик до 2-3 дни.

Прогнозите са, че тази година производителите ще приберат по около 500 кг. от декар пшеница. За сравнение през миналата година средният добив за областта беше 481 кг./дка., а в община Балчик – 496 кг./дка.

Засушаването не се е отразило негативно на зърното. Липсата на влага освен това е възпрепятствала развитието на болести по културите и разпространението на вредители, казват специалистите.

Валежите през последните няколко дни не са имали стопанско значение за есенниците, но са били важни за царевицата и слънчогледа. Тези култури страдаха от липсата на дъждове и ниската влагозапасеност на почвата. С царевица в Добричко са засети 970 427 дка, а със слънчоглед – 794 292 дка.