Общината получи плакет от асоциацията на еколозите на общини
Общината получи плакет от асоциацията на еколозите на общини / Дарик Добрич

Община Добрич получи плакет на Асоциацията на еколозите от общините в България /АЕКОБ/. Това стана на асамблея на организацията в Бургас, на която бяха отбелязани 20 години от основаването на АЕКОБ, съобщи зам.-кметът на Добрич арх.Пламен Ганчев. Отличието се връчва на кметството за отличното му партньорство с асоциацията. Община Добрич е единствената, която изпълнява съвместен проект с АЕКОБ. Той е за компостиране на зелени отпадъци, което се извършва на площадка в Разсадника на Добрич, каза още арх.Ганчев. Той припомни, че главният експерт по екология в община Добрич Теодора Петкова е зам.-председател на АЕКОБ.

По време на асамблеята са били споделени практики за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Демонстрирани били мобилни станции за контрол на чистотата на въздуха, които обаче се оказали доста скъпи за възможностите на общините съоръжения.

Еколозите са разговаряли и за стратегическите карти за шума в общините, които ще бъдат изготвяни след време. Представени са били практики за сепариране на отпадъците и пречистване на водите. Участниците в асамблеята разгледали новата пречиствателна станция в комплекс „Меден Рудник" в Бургас, който има около 50 000 жители. Представени са били и проблемите по рециклиране на електронния скраб, както и с популацията на бездомните кучета.