Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите
Обмислят данъчни облекчения и привилегии за електромобилите / БГНЕС

Електромобилите да се движат без винетка и да имат право да влизат в буслентите, да не се плаща за регистрацията им и да са освободени от местни данъци и такси. Това предвижда национален план за насърчаване на навлизането на електромобилите у нас, който ще бъде внесен до края на месеца, съобщи енергийният министър Делян Добрев. По думите му при зареждането на електромобил струва около 12 лева за 150 км, което е доста по-евтино от зареждането на дизелов двигател. Освен на станциите за електромобили, те могат да се зареждат и от обикновен контакт, допълни министър Добрев.

Министърът обясни, че в плана за насърчаване се предвиждат редица привилегии за електромобилите, като се започне от освобождаване от таксата за регистрация, от местни данъци и такси, от задължение за купуване на винетка, както и по примера на Столична община този вид автомобили би следвало в цялата страна да паркират безплатно.

Обмисля се възможността тези коли да се движат в буслентите, което би било още една привилегия.

Освен тези данъчни облекчения и предимства е необходима и инвестиция в инфраструктура и заради това за следващия програмен период се планират средства за изграждане на станции и за производството на компоненти за тези автомобили, каза Добрев.

Министърът откри станция за зареждане на електромобил пред министерството си на ул. „Славянска" в столицата. Още една станция ще действа и пред другата сграда на икономическото министерство - на ул. „Триадица". С това общо станциите в столицата стават девет.

На 4 юни в Добрич беше открита зарядна станция за електромобили, с което градът стана първият в страната, извън столицата, който разполага с такова устройство. Станцията е монтирана на бензиностанция "Атанасов Груп" в кв. "Дружба 1". Електроколонката  е изградена от FULLCHARGER България, в партньорство с "Атанасов Груп" ЕООД. Договорът между двете фирми е за общо 20 зарядни станции, съобщи управителят на "Атанасов груп" Атанас Атанасов. Намерението е те да бъдат разположени в синята зона на Добрич, в централната градска част, в големи транспортни компании, които ще инвестират в електромобили, на местата със засилен пътникопоток и в крайморските общини, обясни Атанасов. По думите му вероятно още тази година зарядна станция ще бъде открита в Балчик.