/ iStock/Getty Images
Областният управител на Добрич Красимир Кирилов участва в работна среща, свикана от министъра на земеделието, храните и горите във Велико Търново по повод усложнената епизоотична обстановка в страната във връзка със заболяването Африканска чума по свинете, информират от Областна администрация.

Нов случай на Африканска чума е регистриран в силистренско село

Целта на срещата по думите на областния управител, е била да се представи актуалната картина в момента, както и да се обсъдят нови мерки, които да бъдат предприети по области, за да не се допусне разрастване на заболяването.

В частен двор в Добрич отглеждали 150 прасета без никакви мерки за биосигурност

Едно от нещата, които държавата ще реализира в кратки срокове е въвеждането на постоянно видеонаблюдение на граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния, съобщава Кирилов.

Започват проверки на стопаните на прасета в област Добрич

Според министър Танева, така в реално време ще се следи дали се извършва дезинфекция на влизащите в страната пътни превозни средства, като това е една от мерките за ограничаване на заразата и пренасянето й през границата.

Удължават бедственото положение в област Добрич заради чумата по свинете

Кирилов добавя, че акцент в разговорите е бил поставен и върху начина, по който стопаните на т. нар. „задни дворове“ ще получат до 300 лв. за дезинфекция. „Постави се срок - до 26 август, от всяка област в Министерството на земеделието, храните и горите да бъдат представени списъци на стопанствата с до 5 прасета, в които собствениците доброволно са заколили прасетата си, за да могат да получат финансиране за дезинфекция на стопанствата до 300 лв.

Списъците трябва да са изготвени от кмета или кметския наместник на населеното място, подписани от него, ветеринарен лекар и областен управител“, пояснява Кирилов. Изготвените списъци трябва да бъдат приети на заседание на Областна епизоотична комисия.

Ще успее ли държавата да ограничи щетите от африканската чума?

„В понеделник ще проведем регулярно седмично заседание на Областна епизоотична комисия и ще запозная членовете й с това разпореждане, като ще вземем решение в какви срокове трябва да бъде събрана и обобщена информацията за територията на област Добрич, за да могат собствениците на животни, които ги прибраха в рамките на гратисния период, да получат средства за дезинфекция на стопанствата си“, добавя областният управител.