Областният управител на Добрич Красимир Кирилов 
Областният управител на Добрич Красимир Кирилов  / Дарик Добрич
Марешки обвини Красимир Кирилов, че е продал на безценица апетитен имот на близък до него общински съветник
Областният управител на Добрич Красимир Кирилов апелира да се запази добрият тон и да не се подвежда общественото мнение с изкривена информация за продажбата на недвижим имот – частна държавна собственост в село Кранево. По този повод и във връзка с нарасналия обществен интерес от пресцентъра на областната управа разпространиха хронология и фактология на сделката.

Това се прави заради разпространено в медиите отворено писмо на лидера на "ВОЛЯ" Веселин Марешки до премиера Бойко Борисов, в което се призовава да бъде "озаптен" вицепремиерът Каракачанов.

В писмото на Марешки се казва:"........Медиите ни затрупват с информация за далавери на ВМРО, близки приятели и съратници на лидера им Каракачанов: например продажбата на български паспорти от близкия му директор на ДАБЧ, продажбата на безценица на апетитен имот край морето от близък до него областен управител на близък до него общински съветник от ВМРО." 

Според сайта ovarna.bg общинският съветник от ВМРО Балчик Ивелин Ройдев е закупил имот в Кранево, частна държавна собственост, на цена десет пъти по-ниска от пазарната.

Ето какво се казва в съобщението на Областна администрация - Добрич:

„Законът за държавната собственост и Правилника за прилагането му ясно разписват начина, реда и правомощията за управление и разпореждане с имоти собственост на държавата. Съгласно чл. 44 (2) от Закона за държавна собственост продажбата на имоти – частна държавна собственост с данъчна оценка до 10 000 лева, се извършва от областния управител по местонахождението на имота при условията и по реда, определен в закона и Правилника за прилагане на Закона.
        
Съгласно Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост, като областен управител съм упражнил разписаните ми правомощия – продажба на имот държавна собственост.

В горепосочения нормативен акт, в чл. 88 (Изм. – ДВ, бр.31 от 2010 г., в сила от 23.04.2010 г., изм. – ДВ, бр. 69 от 2010 г., в сила от 03.09.2010 г., изм. – ДВ, бр. 15 от 2014 г., в сила от 21.02.2014 г.) е указано: „При провеждане на търгове за продажба на имоти – държавна собственост, първоначалната цена не може да бъде по-ниска от данъчната оценка, увеличена с 10 на сто, и балансова стойност на съоръженията, трайно прикрепени към имотите, които не подлежат на данъчно деклариране, увеличена с 10 на сто“.

Водейки се от Закона и Правилника за прилагането му, към момента на обявяване на имота за продажба е извадена от Агенцията по кадастър скица на имота и бе направена актуална данъчна оценка. След нейното завишаване с 10 на сто бе публикувана обява за продажба с начална тръжна цена на сайта на Областна администрация Добрич - http://www.dobrich.government.bg/newslist.php?sid=2, като конкретно обявата е на следния е-адрес: http://www.dobrich.government.bg/news.php?id=3199.

Обявлението за търга бе отпечатано в два национални ежедневника, каквото е изискването на чл. 44 (1) – „Условията на търга се публикуват поне в два национални ежедневника, както и на интернет страницата на съответната администрация най-малко 30 дни преди крайния срок за подаване на заявленията за участие, а при последващи търгове – най-малко 15 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие“. Обявлението за търга бе публикувано в броевете на вестниците „Труд“ и „Монитор“ от 16 ноември 2018 г. Обявата за търга бе публикувана на 19 ноември 2018 г. и в броевете на двата регионални всекидневника – „Добруджанска трибуна“ и „Нова добруджанска трибуна“. Според изискванията на нормативната уредба оферти се подаваха в рамките на месец. Две бяха подадените оферти за имота, обект на търга. По надлежния ред със заповед бе назначена комисия, която след отваряне на офертите определя печеливш – това е участникът, предложил по-висока цена.

Участниците се уведомяват за крайния резултат, след което се изчаква законно установения срок от 14 дни – за обжалване на резултата от търга, и заповедта се публикува на интернет страницата на администрацията - http://www.dobrich.government.bg/news.php?id=3236, както и се изнася на информационното табло в сградата.

Що се отнася до твърденията, че въпросният терен е „на първа линия“, това всеки жител на област Добрич може да провери. В приложената скица на имота е видно, че се касае за терен в началото на курортното село в непосредствена близост до бензиностанция на входа на с. Кранево."