Няма интерес за лекарски практики в 15 села в област Добрич
Няма интерес за лекарски практики в 15 села в област Добрич / netinfo

50 практики на общопрактикуващи лекари и 21 дентални са утвърдени като неблагоприятни за област Добрич, съобщават от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК). През 2010 г. за тях ще се заплащат 24 365 лева месечно. За момента незаети лекарски практики има в селата Вранино, Гурково, Каблешково, Крапец, Черна. Няма интерес на зъболекари към Батово, Вранино, Дуранкулак, Жегларци, Каблешково, Коларци, Коритен, Красен, Лозенец, Пчеларово, Спасово и Телериг.

Медицинското обслужване на населението в областите с незаети практики е осигурено от лекари и зъболекари от съседни райони, съобщават от РЗОК. За месец януари касата ще изплати 21 840 лева, полагащи се за практики с неблагоприятни условия.

Неблагоприятните практики са в отдалечени, разпръснати и трудно достъпни райони, както и в такива, които са екологично замърсени. Преференциите са за общопрактикуващи и дентални лекари, работещи в труднодостъпни и отдалечени от здравни заведения селища, или за амбулатории, които обслужват две или повече населени места. Важни критерии са също дали районът е екологично замърсен, дали се обслужват и домове за медико-социални грижи, както и население с висок процент безработица или живеещо при неблагоприятни битови условия. За да попадне дадено населено място в списъка, то трябва да отговаря на два или повече от посочените критерии.

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е предвидила за 2010 г. 5 млн. лева за общопрактикуващи лекари от 1033 неблагоприятни практики, които се намират на територията на цялата страна. Средствата за лекарите по дентална медицина, които работят в такива райони, са 477 471 лева. Те ще бъдат разпределени между 812 неблагоприятни практики.