Обновеното Отделение по хемодиализа
Обновеното Отделение по хемодиализа / Дарик Добрич
Откриха напълно обновеното Отделение по хемодиализа в Многопрофилната болница в Добрич. На тържеството бе отслужен водосвет, гостуваха депутати, зам.-областният управител, представители на местната власт.
 
Община Генерал Тошево ще подпомогне дейността на МБАЛ-Добрич с 35 000 лева

Това е първият основен ремонт, направен в отделението, откак е в тази сграда през 1993 г., разказа началникът – д-р Светла Илиева. Тя подчерта, че всичко е реновирано благодарение на спонсори – граждани и фирми, които са предоставили пари, материали или безвъзмезден труд. Напълно е подновена частта за пациентите – санитарни помещения, отоплителна система, боядисване, нови тавани и дограма. Освежени са и помещенията за персонала. Ремонтът може да се изчисли на около 70 - 80 000 лева.

Обновеното Отделение по хемодиализа
Дарик Добрич


Със средства от Министерството на здравеопазването са купени нови 7 хемодиализни апарати. Отпуснати са били 130 000 лева за капиталови разходи, които ръководството на болницата е разпределило за такава техника. Персоналът е преминал едноседмично обучение с нея. С новите апарати, наличните в отделението стават 14, като 6 от тях са купени през 2016 г. В поздравителен адрес, министърът на здравеопазването подчертава, че Отделението по хемодиализа в МБАЛ – Добрич се ползва от пациенти от други области, както и от туристи през летния сезон.

Обновеното Отделение по хемодиализа
Дарик Добрич


В отделението работят трима лекари, 10 сестри, технолози и санитари. Д-р Илиева сподели, че в момента екипът е стикован, но има три сестри на втори трудов договор и две – пенсионерки. Пациентите в момента са 53-ма, като идват на хемодиализа през ден.

Общо в област Добрич има около 70 болни. Забелязва се увеличение, което д-р Илиева отдава на честите случаи на диабет и слабата профилактика. 14 от болните чакат за трансплантация на бъбрек. През 2018 г. са се сдобили с нови органи трима от по-младите пациенти.