МБАЛ - Добрич
 МБАЛ - Добрич / Дарик Добрич - архив
Липса на лекари и сестри затваря второ отделение след Очно в здравното заведение
Дейността на Урологичното  отделение в МБАЛ - Добрич е преустановена и отделението е закрито със заповед на изпълнителния директор на болницата д-р Трифон Йорданов. Новината потвърди пред  Дарик самият д-р Йорданов. По думите му закриването на отделението се е наложило заради липса на кадрово обезпечаване и невъзможност да се комплектова екип, който да поддържа дежурства и работен цикъл с оперативна насоченост. На практика от 19 юни отделението е преустановило дейността си и е закрито.

„Провел съм лични разговори с всички уролози в областта и голяма част от уролозите във Варна. За съжаление и наш млад, надежден кадър – специализант, който работеше в отделението също напусна и замина за София. Заради липсата на специалисти лекари се наложи да преустановим дейността на отделението” – коментира д-р Йорданов.
Урологично отделение е второто звено  след очно отделение, което  се закрива в МБАЛ – Добрич, заради липса на медицински кадри.

Към настоящия момент няма заплаха за закриване на други отделения в добричката болница, заяви изпълнителният директор на здравното заведение.

„За съжаление в някои от отделенията на болницата в течение на годините не е работен пълния обем дейности, който е позволен от Здравната каса. Това обезкуражава до голяма степен  специализантите в тяхната дейност с цел обучение и квалификация в определена медицинска специалност и  води до определено текучество в част от медицинските отделения, което е в пряка връзка с дейността на болницата” – коментира още  д-р Йорданов. Той сподели, че в момента 28 специализанти практикуват в МБАЛ  - Добрич, като надеждите на ръководството са голяма част от тях да останат на работа в болницата и след вземането на специалност.

Остър недостиг на кадри в добричката болница се наблюдава и при средния медицински състав. Над 30 медицински сестри са необходими за попълване на този дефицит.

Добричка област е на едно от последните места в страната по брой лекари на глава от населението и по брой лекари, работещи в болнични структури, информира още д-р Трифон Йорданов. Той подчерта, че  липсата на кадри в здравеопазването е проблем от национално значение и за съжаление в краткосрочен план не се предлага бързо решение на въпроса. „Трябва да се вземат неотложни мерки, за да остават младите специалисти в страната” – категоричен бе изпълнителният директор на добричката болница.