/ Дарик Добрич
Кметове от община Добричка, както и ръководството на Общината, се събраха пред местното водоснабдително дружество в Добрич, за да поискат среща с директора Тодор Гикински и да разберат каква е причината през последните месеци да има постоянни проблеми с водоподаването на селата.
 
Кметът на Добрич: Търсим общ език с ВиК в името на добричлии

По думите на зам.-кмета Дико Иванов, над 20 села са потърпевши от липса на вода или налягане, като проблемите са от дълги години, но през това лято положението е нетърпимо.

Кметовете на села разказаха, че водата спира сутрин още в ранните часове, след което идва около обяд, за да спре отново точно когато хората се връщат от работа. След това ако дойде водата, това става през нощта в малките часове. Кметовете споделиха как получават десетки обаждания всяка сутрин и всяка вечер от жителите на селата с въпроси защо няма вода.
 
Проблемът има и друг аспект, посочен от кмета на Плачи дол. Предприятия и ферми също не могат да си вършат нормално работата и бизнесът страда. „Толкова усилия полагаме да привлечем инвеститори, но от „ВиК“ АД ни спъват работата с това безводие“, каза той.

Кметът на Крагулево посочи, че вече от 20 дни там няма вода и вече го е срам да се покаже пред жителите на селото. Кметицата на село Царевец е на поста от 7 мандата и отбеляза, че „такова чудо като тази година с липсата на вода никога не е било“.
 
Според кметовете, които имат и вътрешна информация, във водното дружество има решения да се спира умишлено работата на помпи на помпените станции, които захранват населените места. Обяснението е, че се пести електроенергия и така се намаляват разходите на „ВиК“ за ток.
 
Избраха Тодор Гикински за шеф на добричкото ВиК

Директорът Тодор Гикински се срещна и разговаря с кметовете
пред сградата на дружеството, но отрече да има режим на водата или спиране на помпи. Той заяви, че поради наближаващите местни избори, кметовете си правят пиар на гърба на „ВиК“-Добрич.

Според нег,о причината за ниското налягане и липсата на вода е поливането по селата, което не позволява течността да стигне до по-високите места. В разговора между него и кметовете не бе постигнато никакво разбирателство.
 
Ръководството на Община Добричка ще предприеме всички възможни административни мерки, за да се решат проблемите, каза Дико Иванов. Ще започнат разговори с държавните органи, копито имат отношение към дейността на „ВиК“ дружеството в Добрич.

Ако никой не вземе спешни мерки, се очаква да има ефективни протести на жители на потърпевшите села, в които ще бъдат затваряни пътища.