Кметът на Добрич Йордан Йорданов в студиото на Дарик
Кметът на Добрич Йордан Йорданов в студиото на Дарик / Дарик Добрич
Обмислят да облицоват центъра на Добрич с павета, по подобие на Виена
Община Добрич все още няма отговор от МРРБ  дали добричлии ще бъдат компенсирани по някакъв начин заради последната голяма авария преди две седмици, оставила  жителите на града без вода за 72 часа. Това заяви в ефира на Дарик кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той припомни, че от общината са реагирали своевременно на ситуацията, свиквайки извънредно заседание на Щаба за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия с готовност за обявяване на частично бедствено положение в града заради безводието. 

„Важно е да градим мостове, а не да ги рушим. В такива смесени институции – държавни и  общински понякога това е трудно, но не е невъзможно. Задължително трябва да намерим общ език с ВиК и да продължим напред. Невинаги успяваме веднага да го намерим, но съм оптимист, че във времето винаги се намират решения” – коментира Йорданов. Той бе категоричен, че когато се налага спиране на водата заради ремонтните дейности по водния цикъл поне ден напред се подава информация за това на сайта на общината. 

„Надявам се, че проектът по  водния цикъл ще приключи до края на годината. В момента дейностите вървят по график, полагат се новите тръби, което е свързано с много съпътстващи неудобства за гражданите. За това апелирам за малко повече толерантност от страна на добричлии към изпълнителите. Крайният резултат ще е драстично намалени аварии, постоянно водоподаване, подобрена инфраструктура” – подчерта кметът на Добрич.

Той сподели още, че не обръща внимание на слухове и дезинформации относно  водния цикъл на Добрич. „До преди една година всички твърдяха, че воден цикъл няма да има и няма да се случи. За съжаление въпросната държавна сигурност, която привидно бе закрита преди години продължава да функционира с пълна сила. Прави ми впечатление, че в последните 6 месеца, че този вид хибридна война и кампания е много активна, по всякакъв начин се очернят общественици в цялата държава с всякакви прийоми и удари. Внимание на тези неща не обръщам и продължавам напред” – отбеляза градоначалникът.

Той коментира и ремонтите по уличната инфраструктура в Добрич. По думите му ремонтните дейности по цялата улична мрежа вървят и ще се изпълняват почти през цялото лято.  Активно  се работи и в кварталите – в междублоковите пространства. „Мисля, че основните пътни артерии са в много прилично състояние. Предстои все повече улици да бъдат цялостно преасфалтирани. На места се правят кърпежи, но там където има бюджет се прави цялостно асфалтиране” – каза Йорданов.  За пример той даде рехабилитацията  на километър и половина от  бул.”Трети март”, където  не е правен ремонт от 1979 г. 

По повод на изпочупените плочки в центъра на Добрич, кметът информира, че през  месец май се очаква да пристигне доставката на новите плочки, с които да бъдат подменени дефектиралите стари плочи. Той не се ангажира със срок за приключване на ремонта, тъй като и самият изпълнител не е посочил срок за възстановяване на настилката. 

Общината обаче обмисля варианти за по- устойчиво покритие на центъра след изтичането на гаранцията на сегашните плочи. Сред обсъжданите възможности е закупуването на павета с дебелина между 5 и 7 см., както е направен центърът на Виена например, сподели Йорданов. По груби изчисления подобен ремонт би струвал на общината между 1,5 и 2 милиона лева, затова се търсят възможности за привличане на средства по различни програми и проекти.

На въпроса дали ще се кандидатира за нов управленски мандат, Йордан Йорданов отговори: „В момента този въпрос не стои на дневен ред  пред мен. За мен целта е всички проекти, които успяхме да отвоюваме за града да се случат и да успеем да ги завършим.  Важно е да си изпълня ангажиментите и нека хората да не се притесняват да искат срещи с мен, за да споделят проблемите си, а да не чакат официалните приемни дни. Впоследствие ще взема решение дали и как ще се кандидатирам” – заяви кметът на Добрич.