Над 10 млн. лева повече ДДС възстанови НАП Добрич
Над 10 млн. лева повече ДДС възстанови НАП Добрич / netinfo

През  първите 8 месеца на 2009 година в Териториалната дирекция на НАП Добрич внесеният от търговците в областта Данък върху добавената стойност /ДДС/ е над 46 млн. лева, съобщават от пресслужбата на дирекция.  Внесената сума е  с 1 894 992 лева по-малко спрямо същия период на миналата година.

Възстановеният ДДС на фирмите от обхвата на дирекцията за същия период на годината е 28 млн. и 640 хил. лева, което е с над 10 млн.  лева повече от предходната година. Основен фактор за увеличаването на възстановения ДДС е засилващата се тенденция на разширяване търговията със страни членки на Европейския съюз.

Анализът на информацията от подадените до 31 август VIES декларации показва намаление на общия размер на данъчните основи за облагане с ДДС с 9,6%  и увеличение на данъчните основи на вътрешнообщностните доставки /ВОД/ с 18,6%.
Предвид липсата на квотен режим и леката процедура на доставки, осъществявани към страни членки на ЕС  процесът на търговия и разширяване на пазарната ниша се засилва и през 2009 година, като преобладава износът на селскостопанска продукция.

Седем от фирмите в региона, осъществяващи вътрешнообщностни доставки, са декларирали данъчна основа в размер на над 37 млн. лева, като за същия период на миналата година декларираната от тях данъчна основа на  вътрешнообщностни доставки е била 8 048 000 лева.

Невъзстановеният ДДС поради възложени ревизии на 27 фирми към 31 август 2008 година е близо 4 млн. лева. Към същия период на 2009 година невъзстановеният ДДС на 39 фирми е 1 884 158 лева, в това число 867 764 лева на фирми, които са със сменена териториална компетентност.

Приоритет на Националната агенция за приходите  е своевременното възстановяване на ДДС. Към коректните фирми към НАП се прилага законът, който дава оперативна самостоятелност на ревизиращия екип за частично възстановяване на ДДС при все още неприключили ревизии.