МВР дава положителна оценка на местната дирекция, отчетени са обаче и слабости
МВР дава положителна оценка на местната дирекция, отчетени са обаче и слабости / Дарик Добрич

Ръководството на МВР поставя положителна оценка за работата на Областната дирекция през изминалата 2015 година. Това заяви пред журналисти Георги Арабаджиев – зам.-главен секретар на МВР след годишния отчет на дирекцията. Оценката е направена въз основа на данните за м.г. за нивата на регистрираната и разкритата престъпност.

Отчетени са обаче и нелицеприятни по думите на Арабаджиев неща по отношение на организацията и изпълнението на основни дейности. Пропуските били преодолими и ще бъдат поправени.

Става въпрос основно за включването на оперативния и охранителния състав, който работи по разкриването на престъпленията, в тяхното разследване и доказване. „Нормативната база тук не се използва в пълен обем . Разследващите полицаи и следователи трябва да възлагат отделни действия по разследването на служители от Икономическа, Криминална и Охранителна полиция. Който е извършил проверката, трябва да бъде съпричастен и към  действията по разследването“, обясни зам.-главният секретар.

Директорът на ОД на МВР Веселин Колев отчете добрата работа по наркопрестъпленията. През м.г. има 64% завишение на установените и разкрити престъпления, свързани с дрога. „Тази линия на работа ще продължи, доволен съм от работата на патрулно-постовата дейност в Първо районно управление. Има голям брой заловени лица, използващи наркотици, както и разпространители. Проверяват се много наркосборища /градският парк, около училищата и др./, както и автомобили“, отчете Колев.

Заловени били култови разпространители, които са създавали проблеми в града. Колев потвърди, че дрогата в Добрич идва основно от Варна. Разбита е била модерно оборудвана оранжерия за канабис в село Свобода.

През 2015 година са регистрирани 3 отвличания на битова основа, свързани с ромски сватби.

Регистрираната престъпност е намаляла с 10,16%. Това беше обяснено от висшите полицаи с миграцията на активни престъпници в чужбина. Битовите кражби продължават да са най-сериозният проблем в региона.

През миналата година са регистрирани 75 телефонни измами и 9 случая на измамени от друг вид схеми /отпускане на кредити, доставка на стоки и др./ Само през януари т.г. са станали  12 тел. измами - 6 в Добрич, 4 в Ген. Тошево, 1 в Балчик, 1 в Тервел. 10 са частично разкрити, т.е. заловени са мулетата, които вземат парите от измамените. Арабаджиев заяви, че в Добричка област няма успехи по залавяне на организатори на телефонни измами. В това отношение отличници са областите В.Търново и Русе. Тези престъпления се увеличавали в края на годината, когато старите хора получават ренти.

Задържаните бежанци в Добричка област са значително по-малко, отколкото в другите региони на страната, каза Йотко Андреев - зам.-директор на ГД“Гранична полиция“, който също присъства на отчета.  Той уточни, че основният поток от нелегални бежанци минава през Видин и Калотина и е намалял на Дунав мост и Русе. По море м.г. няма нито един задържан, за разлика от 2014 година.

През 2015 година в ОД на МВР са работили по 25 случая на лица, водени като безследно изчезнали. Открити са петима. В два от случаите става въпрос за намерени кости и череп, по които чрез ДНК-експертизи са идентифицирани изчезналите хора. Те не са били обект на престъпление, останките са открити в полезащитни пояси. Други двама са намерени живи и здрави в чужбина. Петият случай е на добричлийката, открита убита в началото на януари в гаража на къщата си.

Откриха тялото на изчезнала жена в гаража на къщата й

По някои от старите случаи от 90-те години на безследно изчезнали има постъпила нова информация и по тях се работи, каза още Веселин Колев, като отказа всякакви подробности.

Стана ясно още, че от общо 514 служители, 64 са напуснали ОД на МВР през 2015 година по собствено желание, а двама са уволнени дисциплинарно.