Концесионерите в Стария Добрич няма да плащат такса смет за 2011 г.
Концесионерите в Стария Добрич няма да плащат такса смет за 2011 г. / Дарик Добрич
Концесионерите в Стария Добрич няма да плащат такса смет за 2011 г.
40023
Концесионерите в Стария Добрич няма да плащат такса смет за 2011 г.
  • Концесионерите в Стария Добрич няма да плащат такса смет за 2011 г.

Всички концесионери в Етнографски комплекс "Стария Добрич" ще бъдат освободени от такса битови отпадъци - еднократно, през настоящата година. Това решиха общинските съветници по предложение на зам.-кмета Иван Колев. Промяната идва след подписка, представена в общината от майсторите в комплекса на открито, с искания за облекчаване на финансовите условия на договорите им.

Както Дарик вече съобщи занаятчиите предложиха да се начислява инфлационния индекс върху концесионното им възнаграждение, но на база първоначалната цена в договора им, а не на оформилата се предходната година такса. Това не може да се направи засега, категоричен е Иван Колев, не и без промяна на концесионните условия. Разходите на майсторите се увеличават и заради новото решение общините да начисляват 20% ДДС, което рефлектира и върху техните договори, коментира още зам.-кметът. Засега можем да им помогнем само с отмяната на такса смет еднократно за тази година, каза още той.

Атанас Атанасов от „Атака" предложи мярката да бъде приложена само за занаятчиите, а концесионерите, които развиват търговска дейност - кафене, ресторант, сладкарница и др., да не бъдат освободени от такса смет. Това бе отхвърлено от местният парламент, а зам.-кметът Иван Колев поясни, че общата сума за всички работилници е около 3 500 лева за този налог през 2011 г..

Председателят Иван Мандев изказа мнение, че цялото общество е призвано да повдигне дебат необходим ли е комплексът „Стария Добрич" на града и в скоро време да се вземе принципно решение за бъдещето му.

Чуйте в прикачения звук дебатите по темата - първо основанията на Иван Колев, предложението на Атанас Атанасов, мнението на Иван Мандев и накрая пак Иван Колев.