Добруджански фолклорен събор в Испания
Добруджански фолклорен събор в Испания / netinfo
Кметът на Добрич Йордан Йорданов заминава за Испания. Той ще бъде гост на Първия добруджански фолклорен събор „Мило ми е мамо, драго ми е татко”, който ще се проведе на 29 септември в испанския град Лейда.

В района на Лейда живеят много емигранти добруджанци, които са решили да организират такова фолклорно събитие. На него са поканени всички членове на българската общност в Испания, както и българи, живеещи в други страни. 

Организаторите са описали събитието си така: "Фолклорен Добруджански Събор "Мило ми е мамо, драго ми е татко" - за всички българи, пръснати по света, които искат да усетят топлината на дома и мириса на Земята, наречена ДОБРУДЖА!"
 
Целта на събора е запазване и обогатяване на българската национална култура и традиции. На специална сцена в градския парк ще се изявят над 450 индивидуални изпълнители и фолклорни групи и формации с изпълнения от добруджанската област на българското народно песенно, инструментално и танцово изкуство. 

Ден преди събора участниците ще участват в празнично дефиле. Български хора и танци ще изпълнят улиците от площад Сан Франциск до Катедралата. Българското събитие съвпада с празника на града и е включено в културната програма на честванията. 

 
Организатор на събитието е Асоциация „Балкански ритми – Темпо“ – организация на българи, живеещи в градовете Лейда, Фрага и Алкаррас, Испания. Амбицията на събитието е да събере изпълнители от цяла Европа. Съборът няма конкурсен характер. 

Кметът Йорданов е бил поканен лично от наши съграждани, които от дълги години живеят в Испания. Гости на събора ще бъдат още кметовете на Силистра и Девня. Те ще имат официални срещи с колегите си от градовете Лейда и Фрага.

Три добрички фолклорни клуба ще вземат участие в събитието. За настроението на присъстващите ще се погрижи и добричкият оркестър „Извор” с ръководител Петър Гочев. Сред участниците във фестивала ще бъде и Ансамбъл "Добруджа" при Община Силистра с главен художествен ръководител Димитър Джамабазов.