Каварна и Балчик готови с проекти за изграждане на рибарски пристанища
Каварна и Балчик готови с проекти за изграждане на рибарски пристанища / netinfo

Черноморските общини Каварна и Балчик вече са готови с проекти за изграждане на рибарски пристанища и в момента се чака финансиране, каза за Дарик директорът на регионалната Дирекция по рибарство и аквакултури Атанас Чолаков. Той допълни, че община Шабла е на ниво предпроектно изготвяне на документация за изграждане на лодкостоянка „Шабла-север”.

По Оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” по приоритетна ос „Устойчиво развитие на рибарските области” финансовият ресурс за Добричка област за периода 2008 -2013 година е 4 милиона евро. Мярката ще бъде отворена в началото на 2009 година. Предвижда се да бъде изградена стратегия за развитие на рибарските общности. Ще се разразработят проекти за инфраструктура, строеж на училища, развитие на близък до рибарството бизнес - например рибни ресторанти и магазини.

Чолаков заяви, че амбицията на агенцията е да осигури средства по сектор „Рибарство” и още от септември да се даде възможност на рибарите да се преоборудват с нова и модерна техника за риболов.

На проведените през последните два дни срещи между кметовете на черноморските общини, областните управители на Варна и Добрич и министъра на земеделието Валери Цветанов са обсъждани проблемите около собствеността на базите и терените, където ще се изграждат рибарските пристанища и лодкостоянки. Договорено е в най-кратки срокове със съдействието на МРРБ собствеността да бъде изяснена, за да може възможно най-бързо да започне осъществяването на проектите.