Канят представители на земеделския сектор на осмия форум Фермата
Канят представители на земеделския сектор на осмия форум Фермата / Дарик Добрич

Осми форум „Фермата" ще се проведе в Добрич на 8 декември в зала 203 на Висшето училище по мениджмънт. За ефективните практики в своя бизнес ще разкажат производители, търговци на земеделска техника, вносители на семена, торове и препарати. Те ще споделят предизвикателствата пред земеделския предприемач, трудните решения и избори, които са направили и ще представят тенденциите за развитие в техния сектор. Представители на местната власт от Министерство на Земеделието и храните и на Държавен фонд „Земеделие" ще запознаят участниците с различни проекти за финансиране и процедурите за кандидатстване за тях.

Основните акценти на форума са новата ОСП 2020; стартиралата подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства на ПРСР 2014-2020" - проблеми и предизвикателства.

Експертен коментар ще направи Владислав Цветанов от дирекция „Развитие на селските райони" в МЗХ - по новия актуализиран индикативният график ПРСР 2014-2020 за прием на проекти заложени за 2017 г. по очакваните подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на селскостопански продукти", вторият прием по подмярка 6.1 „Създаване на стопанства на млади фермери", подмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности".
Експертна позиция ще изкаже по отношение на закона за земеделските кооперации и новостите в ПРСР 2014-2020 - Явор Гечев, председател на Националния съюз на земеделските кооперации.

Лектори на форума са още Костадин Костадинов, зам.-председател на Национална Асоциация на зърнопроизводителите, Таня Дъбнишка, изпълнителен директор Асоциация на земеделските производители в България; Георги Праматаров, директор Дирекция "Директни плащания и схеми за качество" в МЗХ и Искра Боцова, експерт, Държавен фонд Земеделие; успешни и иновативни земеделски производители в зърнопроизводство, биоземеделие и др.

Участници ще бъдат управители и собственици от земеделския сектор - производители, дистрибутори търговци, арендатори. Необходимо е да се направи регистрация на сайта на организаторите.