Предвидени са 150 млн. евро за инвестиции в земеделските стопанства
Предвидени са 150 млн. евро за инвестиции в земеделските стопанства / Дарик Добрич

На 14 април ще бъде отворена мярката „Инвестиции в земеделските стопанства” от новата Програмата за развитие на селските райони /ПРСР/, съобщи в Добрич зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Приемът на проекти ще продължи 8 седмици. Земеделските стопани ще имат възможност за сериозни инвестиции, тъй като първият индикативен бюджет на мярката е 150 млн. евро, посочи зам.-министърът. Той беше в Добрич, за да участва в среща за разясняване на кампанията за директни плащания`2015 и новата ПРСР.

До 2020 година в българското земеделие могат да бъдат усвоени над 19 млрд. лева чрез европейско подпомагане и националното съфинансиране, отбеляза още Грудев. Той коментира, че новите политики в сферата на подпомагането предвиждат засилване на помощта в чувствителните отрасли, като производство плодове, зеленчуци, животновъдство, трайни насаждения и биологично производство.

Зам.-министърът  припомни още, че от тази година получаването на субсидии е обвързано със задължителното изискване за правно основание за ползване на площите. "Това е необходимата стъпка за въвеждане на базова справедливост при подпомагането в сектор Земеделие. Искам още веднъж да го кажа на нашите земеделски стопани, за да ги насърча във въвеждане на ред при поземлените отношения", посочи Грудев.

Предвидени са 150 млн. евро за инвестиции в земеделските стопанства
netinfo