Канят ни в Армения с изложба
Канят ни в Армения с изложба / netinfo

През последните години в Армения се отчита ръст на културния туризъм от порядъка на 150 до 200% , но българите които посещават тази страна все още са малко. Това съобщи в Добрич почетният консул на Република Армения в Пловдив Ехиязар Узунян при представянето пред журналисти на фотоизложбата „Древна и съвременна Армения“.

От началото на тази година Армения е премахнала визите за всички страни от ЕС, а достъпът на арменците до нашата страна е по-труден, посочи Узунян. Въпреки това по думите му арменските туристи, които идват в България са повече от българите, които пътуват за Армения. Идеята е фотоизложбата „Древна и съвременна Армения“ да покаже на повече хора красотата на тази страна.

Канят ни в Армения с изложба
netinfo

Сега за българските туристи Армения не е толкова популярна дестинация, за разлика от туристите в останалия свят, които имат голям интерес към кулинарния, поклонническия и културния туризъм в тази страна, коментира д-р Ахавни Кеворкян - сътрудник в почетното консулство на Армения в Пловдив.  „Тази изложба е една осъществена мечта на г-н Узунян. Дълги години той обмисляше начина, по който да покаже нашата слънчева Родина пред съгражданите ни. А това е един оазис, една приказка, един конгломерат от история, архитектура, от християнски ценности”, посочи още д-р Кеворкян.

Освен с изложбата Ехиязар Узунян има още една идея, с която иска да популяризира Армения сред българите - в началото на октомври той ще организира първия автопоход до страната.

Според последното преброяване в България живеят около 7 хил. арменци. Те самите обаче определят данните като неточни и твърдят, че в страната ни живеят между 20 и 25 хил. арменци. Най-големите арменски общности са в Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Присъствието на арменци в даден град веднага се забелязва, „защото арменецът, където и да се установи дори преди да си е построил къща, построява църква, училище и културен дом”, коментира Ехиязар Узунян.

Фотоизложбата „Древна и съвременна Армения“ може да се види във фоайето на Общинския младежки център.