Спечелилият проект
Спечелилият проект / Дарик Добрич
Софийското дружество АДА – Агенция Дизайн и Архитектура спечели конкурса за работен проект за нов облик на кооперативния пазар в Добрич. Това съобщи председателят на международното жури арх. Иван Димчев. В състава на журито бяха още архитекти и урбанисти от Унгария, Италия, Естония и България.

пазар Добрич проект
Спечелилият проект, снимка: Дарик Добрич

На второ място е класиран проектът на Андонов и синове Дизайн ООД от Бургас, а на трето – DontDIY ООД от София.

пазар Добрич проект второ място
Класираният на второ място проект, снимка: Дарик Добрич

пазар Добрич проект трето място
Спечелилият трето място проект, снимка: Дарик Добрич

Отличени са още три проекта, между които е и този на единствения добрички участник – ДЗЗД Меркато – дружество, специално създадено за участие в конкурса от млади ландшафтни архитекти и студенти по специалността.

Журито заседава в продължение на три дни и разгледа 13 проекта с общо 113 чертежа и един макет.

Спечелилият проект е избран заради няколко предимства – решава проблема с паркирането, с неудобния достъп през подлеза към пазара и изравнява терена, който в момента е на две нива. Предлага се метална конструкция с висящ покрив. Главният вход ще бъде от северната страна. Павилионите са комбинирани, ще се затварят през нощта, ще имат малък склад за търговеца и стоката ще се излага директно към клиента.

пазар Добрич проект
Дарик Добрич

Според проекта пазарът ще позволява организиране на събития и презентации на мини сцена.

„Общината в кратък срок трябва да сключи договор за проектиране със спечелилото дружество. Възможно е проектът да бъде готов до пролетта на 2020 година. Следващата стъпка е общината да изтегли кредит в размер на 2 млн. лева от Регионалния фонд за градско развитие. Възможно е строителството да започне догодина. То ще е поетапно, без да се прекъсва работата на пазара”, коментира зам.-кметът арх. Боян Коларов.