Прокуратура
Прокуратура / dariknews.bg
Главният прокурор поиска закриването на фондация, финансирала предизборната кампания на партия ДОСТ. Разследването установило, че въпросната фондация получила 100 000 евро от турска банка. Средствата се ползвали за закупуване на хранителни продукти, чрез които български мюсюлмани в няколко града от страната били мотивирани да гласуват за ДОСТ. От партията на Лютви Местан отрекоха да имат връзки с фондацията.
 
Разследването, ръководено от Окръжна прокуратура-Добрич, събрало доказателства, че през март т.г. турска банка превела на фондация "Асоциация Бату платформ" в град Кърджали сума от 100 000 лева. Фондацията използвала средствата за закупуване на хранителни продукти, като захар, брашно, ориз и др., които били разпределени в отделни пакети на стойност от по 30 лева. Впоследствие пакетите били раздавани безвъзмездно на български мюсюлмани, с цел да бъдат мотивирани да гласуват за партия ДОСТ на изборите за 44-то Народно събрание.
 
Пакетите се раздавали в общо 15 града от страната, сред които Пловдив, Бургас, Хасково, Шумен и Добрич. Организацията по складирането и транспортирането на пакетите се осъществявала от членове на фондацията и симпатизанти на ДОСТ, съобщават от прокуратурата.

Елена Йончева: Във всеки град има по един г-н Суджук

Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и убеждаване да се гласува по определен начин, е нарушение на Конституцията, припомнят още от държавното обвинение и допълват, че финансирането на предизборна кампания с дарени средства с неустановен произход нарушава и Изборния кодекс.
 
ДОСТ отрича, че е незаконно финансирана от сдружение

От партията на Лютви Местан отрекоха да имат връзка с "Асоциация Бату платформ" и заявиха, че единствените хранителни продукти, чието раздаване е било спряно от полицията в Кърджали по време на предизборната кампания, са били закупени с партийни средства в размер на малко над 8400 лева.
 
Решението дали фондацията да бъде закрита трябва да вземе Окръжният съд в Кърджали.