съд дело
съд дело / Dariknews.bg, архив
Състав на Варненския апелативен съд потвърди като законосъобразен първоначалния арест на Гюнайдън Юсуфов от село Средище, област Силистра. Той е издирван от властите в Испания за трафик на жени от България, склонявани със заплахи и насилие към проституция, упражнявана на територията на кралството, както и за пране на пари. Миналата седмица, на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), Окръжният съд в Силистра е определил на Юсуфов мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдебните власти в Испания са обявили българина за международно издирване и настояват за ареста и екстрадицията му в кралството, за да бъде разследван и изправен на съд за 6 престъпления.

В жалбата си пред втората съдебна инстанция 47 годишният земеделец  твърди, че никога не е бил призоваван и издирван от испанските власти.
Разследването срещу него е започнало преди 6 години, след като българка, която била принуждавана да проституира, успяла да сигнализира властите в Испания. Заплахи, физическо малтретиране и принуда към проституиране били обичайните методи на престъпната група, която според испанските разследващи била ръководена от Юсуфов.

Престъпленията, за които българинът ще бъде разследван в кралството предвиждат наказания лишаване от свобода от 2 до 10 години, а се наказват и по българското законодателство. Окръжният съд в Силистра ще насрочи заседание за разглеждане на предаването на мъжа на испанските власти, а дотогава Гюнайдън Юсуфов ще остане в ареста.