Моката
Моката / netinfo
Улица в Добрич да носи името „46-ти пехотен добрички полк“, а площад да бъде именуван на Борис Георгиев Моката – тези предложения ще обсъди Общинският съвет на сесията на 26 юни.
 
Името „46-ти пехотен добрички полк“ ще носи улицата, започваща от запад от ул. „Росица“, преминаваща на север от бл. 39, бл. 35, бл. 34, бл. 33, бл. 32 в жк „Русия - 2“ и включваща се в ул. Никола Петков“.
 
Общинската комисия по предложенията за именуване и преименуване на улици, площади и др. посочва, че полкът е формиран на територията на Добричка област, откъдето е набиран и личният му състав. Той воюва в Балканската и Междусъюзническата война, в Първата и Втората световни войни - с безпримерен героизъм и много жертви.
 
Досега нито една улица в България не носи името на 46-и пехотен добрички полк и именуването ще бъде малък принос в съхранението на военната ни история, се казва в докладната записка до общинските съветници.
 
Площадното пространство пред Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, обособено между улици „Кл. Охридски“, „Кубрат“, „Копривщица“ и „Велико Търново“, да се именува „Борис Георгиев – Моката“ е второто предложение.
 
Борис Георгиев Николов (Моката) е роден на 6 март 1929 г. в Добрич. Занимава се с бокс от 1945 г. Състезава се за ЦСКА и работи в армията 33 години, като достига чин подполковник от ВВС.
 
През 1952 г. Борис Георгиев е участник в летните олимпийски игри в Хелзинки, като се състезава в категория до 75 кг, вместо в собствената - до 71 кг. Достига до полуфинал, побеждавайки боксьори от Люксембург, Великобритания и Германия, и печели бронзов медал. Това е първото в историята на българския спорт олимпийско отличие.
 
Моката води физическата подготовка на първия български космонавт Георги Иванов.

През 1987 г. на церемония в София Борис Георгиев е удостоен със сребърната огърлица на Международния олимпийски комитет за заслуги към олимпийското движение, връчена му от президента на МОК Хуан Антонио Самаранч.

В началото на 90-те години е треньор в родния град. От 1996 г. е Почетен гражданин на Добрич.

През 2010 г. е удостоен с орден „Стара планина“ - първа степен от Президента на Република България Георги Първанов.

Борис Георгиев – Моката почина на 29 януари 2017 г. на 87-годишна възраст. „Този велик българин и наш съгражданин, прославил родината далеч от нейните предели, бе изключително скромен, човечен и всеотдаен; той е достоен пример за подражание и възпитание на младите хора в дисциплина, отговорност, спортен хъс и патриотизъм” се посочва в предложението.