Художникът от Крапец Коста Костов открива изложба в София
Художникът от Крапец Коста Костов открива изложба в София / Коста Костов

Художникът Коста Костов участва в изложба, която се открива днес в столичната галерия „Аросита". Заедно със своите колеги Дойчин Русев и Лиана Димитрова, представят инсталации, обединени под името "Хипертония". Идеята на изложбата е невидимата връзка между медицинския проблем и неговите "поддръжници" - човешките взаимоотношения.

Дойчин Русев излага въображаем продукт на хипотетична японска фармакологична компания Акане, която доминира пазара с най-новия си продукт - "систо-диастолична възглавничка". Лиана Димитрова оприличава движението на кръвта в човешкото тяло с магистрали, като е изградила конструкция, наподобяваща детските игри от състезанията с Формула 1. Нейният проект ни сигнализира да поддържаме живота на нашите тела с движение и подбор на храната и водата, които приемаме.

Коста Костов е художник, родом от село Крапец, Шабленско, където твори и сега. В изложбата в галерия "Аросита", той се изявява в различно амплоа от традиционното на живописец. Той представя две творби - множество повтарящи се снимки на черен фон, на които дежурен лекар внимателно наблюдава пациента след направена инжекция, както и инсталация с червените книжни сърчица напомнящи мънички хапчета, които се вземат ежедневно при хипертония.

Изложбата експериментира със биотехнологиите, поставяйки ги под съмнение. Тя е отворена врата за дебати към агресивната реклама на все по-нови и с изключителни качества продукти за лечение, споделят авторите. Тя ще гостува на галерията "Аросита" на ул. "Врабча" 12 в София до 30 януари.