Хаджиев и Ганев злоупотребили със седем имота, дадени на подставени лица
Хаджиев и Ганев злоупотребили със седем имота, дадени на подставени лица / netinfo

Днес до обяд прокурор Пламен Костадинов ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража" на бившия областен управител на Добрич д-р Ердинч Хаджиев и бившия шеф на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в областната управа Пламен Ганев. Те са злоупотребили със служебното си положение и са участвали в престъпна схема.

Става въпрос за продажбата на 7 имота с площ 32 декара край фара в Шабла, разясни пред Дарик водещият прокурор. В тези имоти Земеделска кооперация „Приморец" - село Тюленово е притежавала сгради. Кооперацията е имала право да закупи имотите на преференциални цени, без търг. Областна управа им прехвърля парцелите. От своя страна кооперацията ги продава на 7 физически лица, каза Костадинов. „Единият е от тях е бил безработен и нито е имал нужда, нито пари, нито намерения да заплати тази сделка. Участвал е обаче в покупо-продажбата по молба на Хаджиев. Идеята е била след това имотът да се прехвърли на зетя на Ердинч Хаджиев. Другите 6 купувачи са били посочени от Пламен Ганев", коментира Пламен Костадинов.

В случая е нарушена разпоредбата на чл. 85 ал. 4 от Правилника за приложение на Закона за държавната собственост, съгласно която договорите за продажба на такива имоти трябва да се сключват 14 дни след заплащане на цената на сделката. Контрактите обаче са били сключени, собствеността - прехвърлена, а от м. февруари 2009 година плащане не е извършено. Сделката е трябвало да бъде заплатена с компенсаторни бонове, а те не са прехвърлени в Централния депозитар.

Проверяват се всички сделки на бившия областен управител по разпореждане от миналата година на Върховна административна прокуратура, допълни прокурорът. Пламен Ганев е обвинен като помагач - той е подготвял тези договори, трябвало е да следи за спазване на законовите изисквания и наличие на плащане, но не е направил това. Така е улеснил е извършването на престъплението, заяви държавният обвинител.