Гимназиите към земеделското министерство стават общински
Гимназиите към земеделското министерство стават общински / kyiv.sfs.gov.ua

Всички държавни земеделски гимназии ще бъдат прехвърлени на съответните общини. Това е заложено в новия закон за образованието, който влиза в сила от 1 август. Заедно с учебната база се прехвърлят прилежащата земя и машините. В Добричка област има 4 такива училища - Ветеринарната и аграрната гимназия в Добрич, и земеделските гимназии в Каварна и Генерал Тошево. Процедурата, по която собствеността ще бъде прехвърлена все още не е ясна, коментира пред Дарик зам.-кметът по хуманитарни дейности в Добрич д-р Емилия Баева. Очаква се да излезе правилник за приложението на закона, където това вероятно ще бъде уточнено. Хубавото е, че се прехвърлят не само сградите на училищата, но и цялата им база, без която те не биха могли да осъществяват професионалното обучение, посочи Баева.

В Силистренска област има три земеделски училища. Професионалната гимназия по селско стопанство в село Ситово, вече е прехвърлена на общината. Предстои това да стане с Професионална земеделска гимназия „Добруджа“ в Силистра и гимназията по механизация на селското стопанство в Средище, община Кайнарджа.

Всяка промяна тревожи хората, но ние имаме опит с гимназията в Ситово, която продължи да съществува нормално след преминаване на финансиране към общината,коментира  пред Дарик началникът на РИО в Силистра Габриела Миткова.