Гергана Желева
Гергана Желева / Дарик Добрич
Зрелостничката от Езикова гимназия „Гео Милев” в Добрич Гергана Желева ще получи Национална диплома на церемония в столицата на 23 август. Това е най-висшето отличие, което се присъжда на абитуриенти с успех 6,00 от целия курс на обучение, пълни шестици на матурите и значителни постижения на национално и международно ниво в областта на науките, изкуството и спорта. 

С почетното отличие ще бъдат удостоени 12 младежи от Добрич, Плевен, Сливен и София, като Гергана е единствена от Добрич.

Гергана Желева от ЕГ "Гео Милев" с две пълни шестици от зрелостния изпит

На тържественото връчване в сградата на МОН са поканени родители, представители на управленията по образование и директорите на учебните заведения.

В мотивираното предложение до министерството на директора на Езикова гимназия „Гео Милев” Милена Иванова се казва:

„Гергана Живкова Желева е една от най-изявените ученички в нашата гимназия. Завършва с пълно отличие профил “Немски език”, владее отлично и английски език. По време на целия курс на обучение в гимназията е показвала отлични резултати и разностранни интереси, най-вече в областта на литературата, чуждите езици и хуманитарните науки.

Притежава богата обща култура и знания в различни области. Била е доброволец към БМЧК, спортува тенис. Участвала е в два младежки семинара за победители от олимпиадите по немски език по тематика, свързана с ЕС и европейските ценности, организирани от Фондация „Ханс Зайдел”, България. Гергана спечели първо място в Националната олимпиада по немски език за учебната 2016/2017 година.

Успехите й са предимно в областта на български език и литература и немски език, но също и по математика.”