Общински съвет Добрич /архив/
Общински съвет Добрич /архив/ / Дарик Добрич
Местните общинари и основно групата на ГЕРБ на практика удължиха съществуването на наркосборище в центъра на Добрич
Общинският съвет на Добрич отказа да продаде дела си в имот в центъра на града и по този начин бойкотира инвестиционните намерения на съсобственика „Дарик имоти България”АД . В залата на местния парламент не бяха изтъкнати аргументи срещу продажбата, нямаше и дебат. Така местните общинари и основно групата на ГЕРБ на практика удължиха съществуването на наркосборище в центъра на града.

Имотът се намира на пл.”Свобода”, в района на х-л „България” и е с площ 9,8 дка. Частната собственост е 9,5 дка – застроено и незастроено дворно място и сграда, от които 9,1 дка са собственост на „Дарик имоти България” АД. Общинският дял е 337 кв.метра. Предложението на зам.-кмета Елка Димова бе делът да бъде продаден за сумата от 70 035 лева, или 207 лв/кв.м.

Дружеството предложи да откупи общинската част с намерението да развива инвестиционна дейност, което е невъзможно, ако съществува съсобственост. Изп.директор на „Дарик Имоти България” Денислав Йонов подчерта, че мястото сега представлява дупка, осеяна с мръсотия и спринцовки на наркомани.

„От 13 години не мога да сложа и една тухла на този имот. Имам разрешение за строеж от миналата година, но не мога да строя. Имаме сериозни инвестиционни намерения за тази, без извинение, дупка в центъра на Добрич. Т.н. бивш басейн е един боклучарник, да не ви казвам какво прибираме когато започнем да го почистваме – спринцовки. Идеята ми е мястото да се покрие и да стане нещо доста по-приятно за града”, заяви пред общинските съветници изпълнителният директор на „Дарик имоти” Денислав Йонов.

С 23 гласа „въздържал се”, 9 гласа „за” от Реформаторския блок и 4 гласа „против” Общинският съвет отхвърли предложението.

„Обикновено прекратяването на съсобственост минава лесно при нас, защото ОбС би следвало да подкрепя инвестиционните намерения на нашите съграждани. Би следвало да развържем ръцете на инвеститора. Единственото по-лошо нещо от собствеността е съсобствеността”, заяви Герман Германов.
Кметът Йордан Йорданов изрази недоумението си, че всъщност в залата нямаше никакъв дебат. „Без никакъв аргумент гласуваха ”въздържали се”. Странно защо не коментираха цената например”, каза кметът. По думите му така се спират потенциалните инвеститори в града, защото ще се разчуе,че ОбС отхвърля без аргументи и дебати инвестиционни намерения.

„Съсобственикът заяви, че има идейна визуализация да се закрие т.н. дупка –свърталище на наркомани. Той иска да я закрие – ОбС отказа. ОбС има право да коригира цената, а такива предложения не бяха направени. Оттук насетне защо ОсС не иска да има инвеститори в нашия град – не мога да кажа”, коментира Йорданов.

Общинската администрация може да внесе отново докладната, като се събере малко повече информация за това, какво точно ще се застроява, заяви Божанка Вуцова от ГЕРБ.  Тя гласувала „въздържал се”, защото за нея цената на имота не била адекватна. Според нейния съпартиец Иван Иванов обаче този инвеститор очевидно иска да изгради нещо полезно за жителите на града.