Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Общински съвет Добрич прие декларация във връзка с проведените обществени обсъждания по доклада за ОВОС на фирма „Русгеоком БГ” АД, изразила намерение да добива газ в региона.
 
Документът бе гласуван на редовното заседание на местния парламент днес. В него е записано: "Общинските съветници от град Добрич категорично не подкрепяме реализацията на инвестиционното предложение на фирма „Русгеоком БГ” АД, касаещи находище Спасово, блок Добрич и считаме, че ще повлияе изключително негативно на земеделието в региона.

Това ще доведе до постепенно спадане на добивите от най-плодородните почви в цяла България, ще замърси източниците на питейна вода и ще доведе до много други непредвидими последици. Имайки предвид огромния риск, който крие реализацията на инвестиционното предложение и оскъдната информация за неговата реализация, ние се обявяваме против тази неприсъща, вредна и с нищо не допринасяща за развитието на региона дейност!

Ние сме длъжни и пред бъдещите поколения да запазим Добруджа като плодородна и изключително уникална със своите природни дадености земя!"
 
Само няколко изказвания придружиха приемането на декларацията, която бе внесена от съветника Милко Пенчев. Йордан Манов сподели различно мнение. Той каза, че подкрепя декларация само в частта, че преди да вземеш решение се нуждаеш от повече информация. Според него в Добруджа, а и в цялата страна, има много сондажи за газ, като дейността е намаляла след 1989 г. "Правени са проучвания и преди 1944 г. от германци, но никой не е чул за замърсена почва", изтъкна Манов. Той каза още: "Експлоатацията на природен газ е в основата на холандския модел на успешно земеделие – заради евтиния газ".

Според него, преди да получат становището на РИОСВ-Варна, съветниците са в правото си само да поставят в декларацията своите изисквания в случай на позитивно решение, затова той предложи да се постави искане природните богатства на Добруджа да станат основа за благоденствие – половината от газа да остане за региона на преференциална цена.

"Ние не сме орган, който казва дали едно нещо е опасно или не. Да изчакаме компетентно решение. Вземането на решение без нужната експертна информация е грешно от управленска гледна точка", смята Манов.