Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево / Дарик Добрич, Валентина Добринчева
Голям отпор и протести при финалното обществено обсъждане в Генерал Тошево

Ултиматум да се оттегли инвестиционното намерение за добив на газ в Добруджа дадоха на фирмата „Русгеоком БГ“ протестиращи и местни жители. Срокът е до 3 ноември в 17.00 часа. Истинска мирна революция направиха днес в Генерал Тошево граждани и земеделци на последното обществено обсъждане на бизнес идеята. Стекоха се стотици хора, много от които не успяха да влязат в залата. Още преди дискусията, от Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 направиха шествие с над 100 трактора, които останаха пред Общината до края на дебатите. До момента са събрани над 10 000 подписа срещу намерението.
 

Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Протестиращи, специалисти от Добруджанския земеделски институт и земеделци излязоха с декларации срещу идеята за добив на газ в Добруджа.
 

Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Дарик Добрич

 

Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Представители на фирмата и експерти представиха доклада по Оценка за въздействие на околната среда за находище „Спасово“, върху което „Русгеоком БГ“ иска 35-годишна концесия за добив на газ. Бе подчертано, че става дума за конвенционален добив, без използване на забранения хидравличен удар, чрез технология на наклонен сондаж.

Експертите бяха атакувани с редица въпроси от местните хора, които заявиха, че са чели доклада и са добре запознати. Не бяха разсеяни съмненията на хората за опасност от замърсяване на водата в подземното езеро, захранващо региона. Останаха и подозренията, въпреки уверенията, че не става дума за конвенционален добив на газ, а за много дълбоко находище, в което ще се използват други технологии. Фирмата получи обвинения, че няма достатъчен капитал, с който да носи отговорност за бъдещи инциденти – скоро са вкарани 14 млн.лева, а се отчита, че досега са инвестирани в проучването в Рогозина 47 млн.лева. Не бяха получени категорични отговори кой ще следи опасните вещества в процеса и дозирането им, както и качеството на питейната вода в района по време на концесията и защо след като е забранено да се прониква през водоносния хоризонт, се дълбае на 5 000 метра и какво се търси там, след като конвенционалните находища на газ и нефт в миналото са се разработвали на 200 до 350 метра. Не стана ясно и как ще се възстанови хумусния слой на почвата, след приключване на инвестицията.

Изказани бяха съмнения, че изобщо има търговско откритие в блок „Добрич“, бяха споделени опасения, че фирмата ще изпълнява стар проект за складиране на опасни и радиоактивни отпадъци на голяма дълбочина.
 

Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Дарик Добрич

Присъстващите почти не даваха възможност на експертите да отговорят, прекъсвайки ги с обвинения в лъжа, излагайки обаче и доводи срещу техните твърдения. Залата многократно се изправяше на крака, скандирайки „Добруджа“ и настоявайки от фирмата да си заминат и да забравят да добиват газ в региона.
 

Протест срещу добива на газ в Добруджа при последното обществено обсъждане в Генерал Тошево
Дарик Добрич

Сред най-емоционалните бяха земеделци и пчелари, които казаха, че каквито и оценки за въздействие на околната среда да се правят, няма да допуснат фирмата да дупчи житницата на България и да трови водата. Те попитаха гостите на срещата дали биха довели децата си да живеят в Добруджа след като я превърнат в пустиня. Включи се и проф. Маргарита Нанкова от Добруджанския земеделски институт, която прочете декларация и отбеляза, че докладът на „Русгеоком“ не е сериозен в частта за почвите и рекултивацията, което поражда съмнения и за всичко останало в него. Тя отсече, че инвеститорите нямат грам уважение към природата и местните хора – какво те са направили за околната среда досега. Мариана Христова от Инициатива срещу фракинга, която е участвала в написването на мораториума срещу тази технология у нас, заяви, че става дума за опит за измама, което е констатирано и от други експерти, като Христо Казанджиев. Тя изказа съмнение, че причината да се прокарва това инвеститорско намерение е, че държавата възстановява разходите по проучването, ако има регистрирано търговско откритие. В същото време от Инициативния комитет срещу добива на газ в Генерал Тошево отбелязаха, че количествата, разписани в доклада на „Русгеоком БГ“ като очакван добив, са пренебрежимо малки – около 2% от потреблението у нас. „България няма нужда от вашия газ“, каза Атанас Атанасов.

Земеделци посочиха, че Добруджа има мисия да произвежда чиста продукция и това е нейният път на развитие, заедно с културния туризъм и изказаха съжаление, че преди години Община Генерал Тошево е продала 37 дка земя на „Русгеоком БГ“ за проучване за газ.

Всички присъстващи посочиха в края на дебата, че са категорично против добива на газ в Добруджа. След изтичане на дадения краен срок фирмата да се откаже от инвестицията и искането за концесия върху находище „Спасово“ – 3 ноември, ще започне съдебна битка, като се атакуват нередностите от доклада, посочи Атанасов.

Освен това се очаква на 1 ноември кметът да внесе предложение за местен референдум по темата.