Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа
Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа / Дарик Добрич, Таня Топалова
Добруджанският фермерски съюз излезе с декларация срещу добива на природен газ в Добруджа.

„Ние, малките и средни земеделски производители, сме твърдо против производства, водещи до вредни последици за живота и здравето на хората, животните и природата”, се казва в декларацията. 

ВМРО се обяви против инвестиционното намерение за добив на газ в Добричка област

Съюзът се обявява срещу даване на положителна оценка  по ОВОС по проекта за извличане на  природен газ в находище «Спасово» в блок «Добрич», както и срещу даване на концесия за добив на газ в най-плодородната равнина в Европа – Добруджа, и в цялата Дунавска равнина.

Добрички депутати питат министъра на околната среда за добива на газ в Добруджа

Фермерите настояват за реално спазване на мораториума за разрешаване на нови ветрогенератори и удължаването му за срок, в който да бъде направен цялостен анализ за въздействието им върху хората, животните, растенията и почвата в регионите, където вече са изградени.

„Русгеоком БГ” не възнамерява да добива шистов газ и да използва опасна технология в Добруджа

С декларацията се иска да се направи анализ на резултатите, получавани от държавата по разрешени концесии до момента. Те според фермерите трябва да се подложат на обществено обсъждане и проучване от специална комисия в парламента, за да се оценят ползите или вредите от досега предоставените концесии, да се осветлят концесионерите и историята на ползватели на концесиите.

„На тази основа , да се направят нужни законови корекции в процедурата по отдаване на концесиите защитаващи реално националния интерес . Едва тогава трябва да се премине към отдаване на нови концесии за добив на подземни богатства на територията на страната и в крайбрежния ни шелф”, се допълва в документа. Той е подписан от председателя на Добруджанския фермерски съюз Тодор Моралийски.