Блок Спасово в община Генерал Тошево
Блок Спасово в община Генерал Тошево / Дарик Добрич

Продължава общественото обсъждане на инвестиционното намерение за добив на газ в находище „Спасово“, обхващащо 18 села в община Генерал Тошево. Дискусиите започнаха на 16 октомври и вече обхванаха 4 села, на които присъстваха жители и на съседни населени места.

Днес и утре предстоят по две обсъждания дневно. В 10.00 ч. започва срещата между граждани и експерти в читалището на село Василево, където ще присъстват и жители на Балканци и Средина. В 17.00 ч. е срещата в село Спасово, заедно с хората от Сърнино, Сираково, Вичево и Александър Стамболийски.

Утре, 24 октомври, ще има дебати в 10.00 ч. в читалището на село Люляково (с жители и на село Писарово), а последната среща по селата е в Кардам – в 17.00 часа.

Финалната дискусия по темата е на 28 октомври от 10.00 ч. в голямата зала на Община Генерал Тошево.

Вече се проведоха два протеста на местните хора срещу инвестиционното намерение на фирма „Русгеоком БГ“, която направи проучвания за газ в общината и сега представя намерение за 35-годишна концесия върху находището. От Общината планират да свикат местен референдум, заради силното обществено недоволство към предложението.