Находище Спасово в община Генерал Тошево
Находище Спасово в община Генерал Тошево / Дарик Добрич
Над 1 500 подписа са събрани против добива на природен газ в община Генерал Тошево, съобщиха за Дарик от инициативния комитет, който води кампания срещу инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на находище "Спасово", обхващащо 18 села. Подписите са събрани електронно и на хартия по населените места. В община Шабла са събрали още 600 подписа срещу идеята на инвеститора "Русгеоком БГ", който вече проведе проучване за газ на терена през 2014 г.

От инициативния комитет ще събират подписи до 28 октомври, когато ще се проведе финалното обществено обсъждане за концесията - в Генерал Тошево. От днес дотогава предстоят срещи по селата. От комитета призоваха всички да изявят позицията си на тези дебати и отбелязаха, че никога не са виждали местните хора толкова активни. Пред Дарик разказаха, че и млади и стари се вълнуват от темата. Това е отчетено на предварителни дискусии, които са организирали, за да осведомят жителите на общината за опасностите от добив на газ в Добруджа - замърсяване на водата и почвата.

От комитета са изчели целия доклад на фирма "Русгеоком БГ" за въздействие на околната среда, който е одобрен от РИОСВ - Варна. Той е около 900 страници. Според Атанас Атанасов, бивш кмет на Генерал Тошево и ръководител на инициативата, в доклада има неточни и скалъпени данни. Той изрази опасения, че предварително няма посочена информация относно бъдещите намерения - къде ще бъдат сондажите, как ще се гарантира сигурността им, защитата от аварии и катаклизми, което е причина да бъдат скептични.

Групата е внесла и становище относно доклада и новите инвестиционни намерения във всички необходими институции. "Нашата кауза е да спрем тази концесия и тя да не се случи", категорични са от комитета.