Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа
Пореден протест срещу намерението за добив на газ в Добруджа / Дарик Добрич, Таня Топалова
Структурите на ВМРО в Добричка област изразяват категоричното си несъгласие с инвестиционното предложение на “Русгеоком БГ” АД за проучване и добив на газ в “находище Спасово”, обхващащо землищата на 18 села в Община Генерал Тошево.

В декларация, разпространена до медиите, от ВМРО подчертават, че „при изпълнение на намеренията на инвеститора, описани в доклада му към инвестиционното предложение би могло да се подложи на риск чистотата на най-ценното благо за добруджанеца – земята.

Добрички депутати питат министъра на околната среда за добива на газ в Добруджа

Няма как да се съгласим с инвеститорско намерение, което може да доведе до замърсяване на плодородния добруджански чернозем или водоносния хоризонт – изключително важен за Добруджа природен ресурс. Ние, от ВМРО смятаме, че опазването на благодатната и плодородна добруджанска земя е основен приоритет” – се казва още в изявлението на войводите.

„Русгеоком БГ” не възнамерява да добива шистов газ и да използва опасна технология в Добруджа

Според тях „в разпространената позиция на фирмата няма убедителни доказателства за безопасността на метода и липсата на каквито и да е рискове за околната среда. Не сме успокоени и от уверенията, че става въпрос за конвенционален, а не за шистов газ и че няма да се използва метода на хидравлично разбиване.

Протестиращи на среща с екоинспектори заради добива на газ в Добруджа

Затова няма как да подкрепим едно съмнително инвестиционно намерение, което дори и да бъде реализирано, няма да допринесе същественно за подобряване качеството на живот на местните хора. Обещаните 35 работни места са пренебрежимо малко и не могат да бъдат довод за реализация на инвестиция, ползата от която е неясна” – заявяват от политическата партия.

Противници на добива на газ в Добруджа правят митинг във Варна

В декларацията се припомня още, че през 2011 г. структурите на ВМРО в Добричка област са подкрепили и са участвали в гражданските протести против добива на шистов газ в Добруджа. По предложение на ВМРО през септември 2011 г. Общинският съвет прие решение добив и проучване на шистов газ на територията на Добрич да става винаги само след провеждането на местен референдум.