Депутати на среща в Генерал Тошево
Депутати на среща в Генерал Тошево / netinfo
Народните представители от ГЕРБ-Добрич Пламен Манушев и Даниела Димитрова, заедно с депутати от Обединени патриоти, са подготвили въпрос до министъра на околната среда и водите Нено Димов по повод добива на газ в Добруджа. Очаква се от трибуната на Народното събрание министърът да обяви каква е оценката на МОСВ по проблема. Това съобщи на среща днес в Генерал Тошево Пламен Манушев. На нея граждани от добруджанския град споделиха притесненията си във връзка с инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ за проучване и добив на природен газ на територията на общината.

„Русгеоком БГ” не възнамерява да добива шистов газ и да използва опасна технология в Добруджа

Пламен Манушев посочи, че още преди началото на обществените обсъждания е провел среща с директора на РИОСВ – Варна инж. Христина Генова. Тя е обяснила, че до момента инспекцията не е дала положителна оценка на доклада за въздействие на околната среда, а само го е приела като разработен, съгласно изискванията. Процедурата предвижда след общественото обсъждане да се изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или недопълване на доклада по ОВОС. Възможно е да се наложи и провеждане на ново обществено обсъждане. След това Екологичен съвет ще даде положителна или отрицателна оценка на доклада и директорът на РИОСВ ще се произнесе с решение по ОВОС.

Генерал Тошево се обяви против намерението за добив на газ (СНИМКИ)

„Това, което ме убеждават от РИОСВ, е, че не става въпрос за шистов газ, за фракинг, а аз конвенционален газ, който се добива със сонди“, посочи Пламен Манушев. Той сподели, че разбира притесненията на генералтошевци и припомни, че ПП ГЕРБ – Добрич излезе с декларация, в която заявява, че има ли опасност за хората, няма да бъде подкрепена инвестицията. Подчерта обаче, че инвестиции се правят там, където общината иска да има такива.