/ Dariknews.bg, архив
На митинг в 13:00 часа пред Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) във Варна ще бъде оповестено искането за незабавно прекратяване на обществените обсъждания за добив на природен газ в Добруджа и издаване на отрицателно решение за инвестиционно намерение на "Русгеоком БГ". 
 
Митингът се организира от Инициативен комитет "За чиста България". Ще участват представители на работническия синдикат, земеделци от Добруджа и други граждански групи.
 
В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ
 
Вчера от регионалната екоинспекция обявиха, че e в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово” с площ 219 кв. км, за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, с възложител “Русгеоком БГ” ЕАД. Процедурата е стартирана през април 2014 г. и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС)  и приложението му - доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата “Натура 2000”.

Зърнопроизводители се обявиха против добива на газ в Добруджа

До документацията по ОВОС е осигурен 30-дневен обществен достъп в РИОСВ-Варна, община Ген. Тошево и кметствата на гореописаните села. Насрочени са девет срещи за обществено обсъждане на доклада до 28 октомври. Решението по ОВОС (за одобряване или неодобряване) ще се вземе от директора на РИОСВ, в 45-дневен срок от датата на последната среща за обществено  обсъждане, въз основа на доклада за ОВОС и приложенията му, становищата на специализираните  лица и органи, изразени в хода на процедурата, в т. ч. на Басейнова дирекция -Плевен и БД- Варна, и РЗИ-Добрич, резултатите от общественото обсъждане, в т. становището на въпросите по тях, решението на Експертния екологичен съвет при РИОСВ-Варна.