Христо Павлов
Христо Павлов / Дарик Добрич
В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ
94954
В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ
В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ
  • В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ
  • В Генерал Тошево готвят местен референдум за добива на газ

Oчаква се кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров да внесе докладна за свикване на местен референдум по темата за добива на газ в общината. Най-вероятно това ще се случи на редовното заседание на Общинския съвет на 1 ноември, каза в ефира на Дарик председателят Христо Павлов. Местният парламент вече прие декларация против инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ на свое извънредно заседание.

По думите на Павлов декларацията няма юридическа стойност, но ако се проведе местен референдум, тогава вече няма кой да се застане срещу волята на хората. Той смята, че ще отнеме около 2-3 месеца организирането му и напомни, че за тази най-висша форма на пряка демокрация ще са нужни пари от общинския бюджет, но понякога е по-важно да чуеш желанието на народа, отколкото да мислиш за режийните нужди.

Павлов съобщи, че всички общински съветници са единодушни в мнението си против инвестиционното намерение за добив на газ. Той се е срещал с хората от Инициативния комитет, който е сформиран в града, и е разговарял с тях, за да научи повече по темата и смята, че наистина съществува заплаха за чистотата на водата в подземното езеро, от което черпи вода регионът.

Днес в Генерал Тошево се проведе митинг против добива на газ в Добруджа. На централния площад се събраха недоволни от инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на находище "Спасово", което обхваща 18 села в общинатаНа митинга бе прочетена декларация, в която жителите на Генерал Тошево и на цялата община, представителите на политически партии и неправителствени организации се обединяват в решенията си да не допуснат добив на газ в Добруджа, защото това ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Очаква се да има протести и на 22 и 28 октомври – те ще бъдат на земеделци, които ще влязат в града с тежки машини.

В същото време в общината вървят публични обсъждания на инвестиционното намерение, които ще завършат на 28 октомври с дискусия в Генерал Тошево.

В аудио файловете може да чуете думите на Христо Павлов; както и репортаж от протеста днес.