Блок Спасово в община Генерал Тошево
Блок Спасово в община Генерал Тошево / Дарик Добрич
Митинг-шествие против добива на природен газ в община Генерал Тошево ще се състои от 12 часа днес. На централния площад в добруджанския град ще се съберат недоволните от инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на находище "Спасово", което обхваща 18 села. Протестиращите смятат, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Продължават обществените обсъждания за добива на природен газ в община Генерал Тошево

Срещу идеята на инвеститора "Русгеоком БГ", който вече проведе проучване за газ на терена през 2014 година, са събрани вече над 1500 подписа, съобщиха от инициативния комитет на протестите. Подписката ще тече до 28 октомври, когато е финалното обществено обсъждане за концесията.

Според Атанас Атанасов, бивш кмет на Генерал Тошево и ръководител на инициативата, в доклада на инвеститора за въздействие на околната среда, който е одобрен от РИОСВ – Варна, има неточни и скалъпени данни. Той изрази опасения, че няма посочена информация за бъдещите намерения - къде ще бъдат сондажите, как ще се гарантира сигурността им и защитата от аварии и катаклизми.

Зърнопроизводители се обявиха против добива на газ в Добруджа

Групата е внесла и становище относно доклада и новите инвестиционни намерения във всички институции. "Нашата кауза е да спрем тази концесия и тя да не се случи", категорични са от Инициативния комитет.

Срещу добива на газ в Добруджа се обявиха и земеделски стопани от Асоциацията на българските зърнопроизводители.