Блок Спасово в община Генерал Тошево
Блок Спасово в община Генерал Тошево / Дарик Добрич
Компанията е категорична: Проектът няма да доведе до замърсяване на водата и околната среда
Инвестиционното предложение на „Русгеоком БГ“ ЕАД е за добив на природен газ  по конвенционална технология от находище „Спасово” в блок „Добрич”. При експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разкъсване (т.нар. „фракинг“), уверяват в официално изявление от компанията. Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва. Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения.

Генерал Тошево се обяви против намерението за добив на газ (СНИМКИ)


Добивът на газ няма да има вредно въздействие върху околната среда и водоносните хоризонти. В България от десетилетия се прокарват сондажи и се добива природен газ по този начин и всеки може да види дали има поражения върху природата и хората в районите на действащите газови находища, като такива има и в Добруджа, посочват от "Русгеоком".

Сред ползите от реализацията на проекта са по-ниски цени на газа, разкриване на работни места, а 50 % от таксата по концесионния договор ще отива директно в бюджета на общината.  

„Бихме искали да уверим българското общество, че действията на компанията са били и ще бъдат изпълнявани в съответствие с българското законодателство, високите професионални стандарти, в интерес на развитието и просперитета на българската енергетика. От „Русгеоком БГ“ уважаваме и разбираме притесненията на местното население. Отворени сме да отговорим на всички въпроси и да опровергаем притесненията”, заявяват от компанията.

Протестиращи на среща с екоинспектори заради добива на газ в Добруджа
 
В резултат от успешното изпълнение на работната програма, предвидена в разрешението за търсене и проучване в блок „Добрич”, „Русгеоком БГ” ЕАД установи газонаситени пластове в две зони от разкрития чрез сондаж Р-1 Рогозина разрез. След провеждане на допълнителни детайлни изследвания и анализи на газонаситените обекти, резултатите бяха представени пред Министерството на енергетиката.

Обект на инвестиционното предложение е откритото газово находище в пясъчници, които са конвенционален източник на природен газ. Съгласно българското законодателство след откриване на находище компанията изготви доклад за оценка на въздействието върху околната среда, който получи аргументирана положителна оценка на качеството си по обхват и съдържание от РИОСВ- Варна. В момента се провеждат обществени обсъждания, допълват от „Русгеоком”.