протест
протест / Dariknews.bg, архив
Представители на РИОСВ-Варна се срещнаха с протестиращи срещу инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище „Спасово” с площ 219 кв. км в блок „Добрич” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич” с възложител „Русгеоком БГ” ЕАД (включващо четири участъка: „Рогозина”, „Чернооково”, „Калина” и „Рогозина изток”). На срещата гражданите изложиха възраженията си срещу реализирането му и опасенията по отношение на околната среда, риска за здравето на населението и за земеделието в житницата на България, съобщиха от екоинспекцияата.
 

Противници на добива на газ в Добруджа правят митинг във Варна


От представител на инициативен комитет „За чиста България“ беше връчено отрицателно становище по доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). То е входирано и ще се предостави на възложителя за отразяването му в становището за резултатите от общественото обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му.

Становището за резултатите от проведеното обществено обсъждане на докладите е част от основанията, въз основа на които директорът на РИОСВ-Варна ще се произнесе с решение по ОВОС.