Фурната в Стария Добрич с отличие от Празника на хляба
Фурната в Стария Добрич с отличие от Празника на хляба / Мол Варна

Фурната в Стария Добрич грабна една от големите награди на Празника на хляба, който беше организиран във Варна. Пекарите получиха отличието за геврек с най-голяма дупка – 34 сантиметра.

Празникът на хляба събра производители и самодейци кулинари от региона на Североизточна България, които представиха в неделя десетки видове обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар. В празника се включиха  и чуждестранни участници - Виктория Оразцова и Татяна Титова от украинския град Одеса и състезатели на преклонна възраст.

Победителите бяха излъчени от жури с председател доц. Лидия Петрова - директор на Етнографския музей във Варна. Наградата за най-тежка погача – с тегло 3,500 кг и диаметър 56 см, отиде при майстор Кинко Костадинов от Пекарната на Мол Варна.

С приза за най-голям хляб бе удостоен жътварският хляб, представен от читалището в с. Изгрев. Победител в конкурса за обредна пита стана коледарският кравай с пуканки на Йова Демирева от с. Дюлино. Специална награда имаше и за коледния кравай на 92-годишната баба Станка от с. Левски. А за най-добре аранжиран щанд с обредна насоченост бе отличен щандът на читалище „Светлина – 1927” от суворовското село Изгрев.

Сръчните домакини от готварска работилница „Катини питки“ и малчуганите от детския клуб по етнография „Златна ябълка“ в Добрич месиха, точиха и украсяваха питки и хлебчета, а фолклорните групи от читалищата в региона и изпълнителите от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства във Варна забавляваха посетителите.

Фурната в Стария Добрич с отличие от Празника на хляба
netinfo