Фондация предлага да се създаде общински фонд за двойки с репродуктивни проблеми
Фондация предлага да се създаде общински фонд за двойки с репродуктивни проблеми / DarikNews.bg, архив
Фондация предлага да се създаде общински фонд за двойки с репродуктивни проблеми
76270
Фондация предлага да се създаде общински фонд за двойки с репродуктивни проблеми
  • Фондация предлага да се създаде общински фонд за двойки с репродуктивни проблеми

Фондация „Искам бебе” ще предложи на община Добрич да бъде създаден общински фонд в помощ на семейства с репродуктивни проблеми, съобщи пред Дарик председателят на фондацията Радина Велчева. Организацията работи вече седма година с общини в страната за разработване и прилагане на програми за местно финансиране на лечението на двойки с проблемно забременяване. До момента са обхванати 37 града. В най-скоро време до Общинския съвет на Добрич ще бъде изпратено писмо с покана за съвместна работа по такава общинска програма и отпускане на бюджет за подпомагане на двойки от града, обясни Радина Велчева. Тя допълни, че общинският фонд може да помага финансово на нуждаещите се за много скъпите процедури и изследвания, които се правят преди самите опити „ин витро” и достигат до 2000 лева.

Велчева припомни, че Добрич е била първата община, която още през 2008 година е застанала зад проект на фондация „Искам бебе” за емоционална подкрепа на жени с репродуктивни проблеми. Тогава около 15 семейства са били включени в групата за подкрепа и всички към момента вече имат дечица. Фондацията е разработила и Национална донорска програма. Близо 1000 жени са станали донори на генетичен материал, между които има и две добричлийки.

Дарик припомня, че през 2011 година община Добрич задели от бюджета си 20 000 лева за консултативния кабинет по стерилитет и ин витро в ДКЦ2. Кабинетът обаче не работи активно от миналата година заради липса на средства.

Радина Велчева е добричлийка, но от години живее и работи в София. Тя е сред номинираните за “Човек на годината `2014” – годишните награди за принос към правата на човека и правозащитността на Българския хелзинкски комитет. Номинирани са общо 25 личности, 9 организации, както и доброволците и дарителите по време на наводненията това лято. Сред предложените за наградите е още Красимира Обретенова – председател на сдружението на родители на деца с увреждания „Свети Мина” – Добрич. През март 2014 г. тя осъди държавата в лицето на министерство за труда и социалната политика за дискриминация при предоставяне на помощни средства за децата с увреждания. С Добруджа е свързана и друга от номинациите – на Владо Руменов, художник и природозащитник, създател на групата „Свободен Камен бряг”.

В прикачения файл чуйте интервюто с Радина Велчева.