Финансовото състояние на ДЗИ е трагично, семепроизводството - под заплаха
Финансовото състояние на ДЗИ е трагично, семепроизводството - под заплаха / Дарик Добрич

Финансовото състояние на Добруджанския земеделски институт е трагично. Това поставя под реална заплаха семепроизводството на института, заяви директорът Иван Киряков.

Бюджетът на научното звено пада всяка година. Тази година за издръжка са предвидени 761 хил.лева, като впоследствие са отпуснати още 30 хил.лв. Въпреки това средствата са крайно недостатъчни. „За нашите 22 хил. дка земя разходът на декар е 35 лева. Кажете ми кой земеделски производител може да се справи с толкова ниска издръжка и ще го направим академик. Идва жътва, а горивото ни не е разплатено. Няма пари за ремонт на комбайните, два трактора стоят на паркинг, защото не можем да ги платим,”, коментира Киряков.  Дългът към Енерго Про е около 150 хил.лв. и от компанията тези дни отново са заплашили, че ще дръпнат шалтера на сградите.

От следващата седмица започва връчването на предизвестията за съкращения в института. Освен незаетите бройки, ще бъдат съкратени 23 работници на възраст 35-45 години. Четирима от служителите на ДЗИ са пожелали да се пенсионират.