/ netinfo
Един е новорегистрирания случай на белодробна туберкулозна инфекция в Силистра, в рамките на преминалите от 6 до 12 март т.г. Дни на отворени врати,  посветени на 24 март -  Свитовния ден за борба с туберкулозата. Регистриран е и един случай на латентна форма на туберкулоза, сочат данните от рапорта на д-р Мирена Сапунджиева, областен координатор по туберкулоза и завеждащ отделението по пневмофтизиатрия в МБАЛ Силистра.

В рамките на тазгодишната инициатива са обхвнати общо 53 лица, с които е проведен скрининг за риск от туберкулоза, чрез анкета, физикален преглед, рентгеноскопия на гръден кош и др. На установените лица в риск са проведени и допълнителни прегледи и изследвания.

Според д-р Сапунджиева, за поредна година се доказва, че Дните на отворени врати са проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и осигуряването на безплатен достъп до медицински услуги.
 
Инициативата „Отворени врати” се провежда в България от 2009 година с финансовата подкрепа на Глобалния  фонд за борба с малария, СПИН и туберкулоза.
 
У нас през последните години се наблюдава тенденция за намаляване на заболяемостта от туберкулоза - от 39.1 на 100 000 през 2006 година на 21.3 на 100 000 през 2016г, а за Силистра -21.2 на 100000 население. Тази година инициативата Дни на отворени врати се провежда под мотото “Търсят се: Лидери за свят без туберкулоза”.