Е.ОН среща затруднения при присъединяване на възобновяеми енергоизточници
Е.ОН среща затруднения при присъединяване на възобновяеми енергоизточници / netinfo

Е.ОН среща сериозни затруднения при присъединяване на възобновяеми енергийни източници поради въведения ограничителен режим от страна на Националната електрическа компания, съобщават от Е.ОН-България, която обслужва североизточната част от страната. 

Присъединяването на възобновяеми енергийни източници е приоритет на България като член на Европейския съюз. Електроразпределителните компании, както и НЕК, имат законови задължения да присъединяват възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да изкупуват електроенергията, произведена от тях. 

Е.ОН България Мрежи подкрепя изграждането на възобновяеми енергийни източници  на територията на страната и прави всичко възможно да изпълни своите задължения, като е сключила договори за присъединяване с производители на „зелена" енергия, на базата на предварителни и окончателни договори с Националната електрическа компания. НЕК въведе едностранен ограничителен режим, с което отнема възможността на компанията да изпълни своите договорни ангажименти и законови задължения за присъединяване на ВЕИ. 

Е.ОН България Мрежи настоява да се намерят механизми на взаимодействие, които да позволят на двете компании да изпълнят законовите си задължения. Наложените ограничителни условия от страна на НЕК противоречат на приоритетите за икономическо развитие на Република България за подкрепа на производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.