Държавата с оценка 3.20 за грижата си за децата
Държавата с оценка 3.20 за грижата си за децата / Дарик Добрич
Оценка 3.20 получиха българските институции в доклад, наречен „Бележник `2017: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата”. Докладът ще бъде представен в Добрич от Фондация „Ръка за помощ”, която е част от Националната мрежа за децата.
 
В изготвянето на документа, който излиза за шеста поредна година, са участвали над 25 експерти, които са направили преглед на ангажиментите и са поставили оценки на институциите. Участвали са и около 900 специалисти, родители и деца, обединени във фокус групи.
 
„Докладът в никакъв случай не е само някаква критика. Националната мрежа за децата и всичките 144 организации, членуващи в нея, искаме да кажем какво е мнението на родителите, професионалистите и децата и така да подпомогнем следващите стъпки на държавните институции”, заяви пред Дарик председателят на Фондация „Ръка за помощ” Албена Бонева.
 
Традиционно в доклада „Бележник“ се прави преглед и оценка на ангажиментите на институциите към децата в пет основни области – „Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“, „Семейна среда и алтернативни грижи“, „Здравеопазване“, „Образование“ и „Детско правосъдие“.

И тази година, както и миналата, най-високата оценка е в област „Здравеопазване“ – Добър 3.64 (със 6 стотни повече от миналата година). Най-високо оценената подобласт е „Детска смъртност“, следвана от „Болнична и доболнична помощ“ съответно с Добър 4.36 и 3.71. Възходящите оценки се дължат основно на резултатите по отношение намаляване на детската смъртност и усилията за приоритизиране на майчиното и детското здраве.
 
Оценката през 2017 г. в област „Образование“ е среден 3.44, почти идентична с миналогодишната – 3.45. Наблюдава се увеличение на оценките в областта на училищното образование и на ангажиментите, свързани с приобщаващото образование. В същото време се отчита понижение в областта на образованието и грижите в ранна детска възраст -  за децата от 0 до 7 г. и обхващането им в яслите и детските градини.
 
Област „Правосъдие“ получава оценка Среден 3.05 (спад от 40 стотни спрямо миналата година). Реформата на системата за детско правосъдие все още не е факт, въпреки че през 2016 г. Министерството на правосъдието изработи проект на закон, който да замени остарялото законодателство в областта. Промените все още не срещат одобрението на всички заинтересовани институции и не са стигнали до обсъждане в Народното събрание, но представлява значителна крачка напред, особено в сравнение с напредъка по въпроса през последните 5 г. В същото време, ситуацията в социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища-интернати (ВУИ) продължава да бъде изключително тревожна от гледна точка на качеството на живот на децата, настанени там.
 
Област „Семейство и алтернативни грижи“ е с оценка Среден 3.01 – почти идентична с тази за 2016 г. – среден 3.02. Въпреки заявения ангажимент от страна на държавата липсва цялостен подход за подкрепа на детето и семейството, се казва в доклада.
 
Най-ниската оценка в „Бележник 2017“, както и в предишните години, е в област „Общи принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето“ – Среден 2.86 (през миналата година бе 2.01). За пета поредна година не се отчита напредък по ангажимента за създаване на специално звено, което да разглежда случаи на дискриминация срещу деца. Страната ни продължава да бъде една от трите страни членки на ЕС, които нямат специализиран омбудсман по правата на детето. Освен това продължава да има практики на дискриминация и неравно третиране на деца бежанци, деца с увреждания и деца от ромски произход по отношение на достъпа им до качествено образование, здравеопазване и адекватна жилищна и социална среда.