Две премиери през октомври готвят от ДТ Йордан Йовков
Две премиери през октомври готвят от ДТ Йордан Йовков / Дарик Добрич - архив

Две премиери подготвя Драматичен театър „Йовков” през октомври. На 6 октомври във Фестивален и конгресен център - Варна ще бъде представен спектакълът „Зорба  гъркът” с участието на Красимир Ранков. Постановката е на Стефан Спасов, а сценографията - на Димитър Митев. Премиерното представление в Добрич е планирано на 17 октомври. Следват гостувания в Русе на 18 октомври и отново във Варна на 29 октомври.

Другото премиерно заглавие в афиша на добричкия театър е „Изневярата на Моцарт” от Анатолий Крим. Комедията е популярна в България със заглавието „Квартет за двама”. Тя ще бъде представена на 13 октомври. Режисьор отново е Стефан Спасов.

До края на годината от театъра планират  още една премиера в Камерна зала, с която премиерите за този сезон  ще станат шест, информира директорът на трупата Иван Мандев.

В края на септември добричките актьори  ще гостуват в Ямбол, Стара Загора и Русе, където ще представят спекакъла „Смяна на жените”.  Той ще бъде показан догодина през ноември на Театралния фестивал в Москва. Поканата е лично от автора на пиесата Юрий Поляков, който  е един от най-популярните драматурзи в момента в Русия. Поляков  е главен редактор на „Литературная газета” и съветник на президента Путин по културните въпроси. Пиесата се играе в Московския сатиричен театър вече десети сезон и има над 300 представления.

„Визията ни и занапред е да се движим между десетте театъра с най-добри показатели в България. Разчитаме на собствените си приходи и на субсидията от държавата, която се дава въз основа на приходите от продадените билети” – заяви пред  Дарик Иван Мандев. Той информира още, че годишният бюджет на театъра  е около половин милион лева, а само  веществената издръжка на сградата е в рамките на 100 – 120 хил. лв.

Основен ремонт на добричкия театър не е правен от 35 години.  Според изчисленията на ръководството  за целта ще бъдат нужни 3 млн. и 800 хил.лв.  От театъра са изготвили  технически и архитектурен проект, както и цялостна проектна документация, за да кандидатстват за европейско финансиране. „Вече шеста година сме в очакване да влезем в някоя от европейските програми, за да осигурим финансиране за ремонта. Един град като Добрич без театър е като село без училище и църква.” – категоричен е Иван Мандев.