Кооперация ще плати на общината близо 27 хиляди лева
Кооперация ще плати на общината близо 27 хиляди лева / Дарик Добрич
Окръжен съд - Добрич потвърди присъда от 2 години затвор, постановена от Районния съд в Тервел срещу  Веселин М. от варненското село Радан войвода за кражба на пчелни кошери. 60-годишният мъж е признат за виновен в това, че на 7 март 2016 г. в село Нова Камена, община Тервел е откраднал 37 пчелни кошера на обща стойност 8 140 лева.

На посочената дата подсъдимият отишъл с микробус до пчелин в землището на селото, отстранил част от оградата от бодлива тел и натоварил в превозното средство кошерите заедно с намиращите се в тях пчелни семейства. Той имал намерение впоследствие да продаде кошерите, но междувременно кражбата била разкрита от полицията, посочват от пресслужбата на Окръжното съдилище.     
 
Пред съда в Тервел подсъдимият е признал вината си, както и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства, и присъдата срещу него е била постановена в процедура на съкратено съдебно следствие, като първоначално определеното му наказание е било редуцирано с една трета.
 
Пред втората съдебна инстанция обвиняемият е обжалвал присъдата с мотива, че тя е несправедлива. Окръжен съд - Добрич преценява, че извършеното от подсъдимия деяние се характеризира със сравнително висока степен на обществена опасност, предвид стойността на отнетото имущество, и потвърждава изцяло наложеното на мъжа наказание.
 
Окръжните магистрати са счели, че самопризнанието на подсъдимия не може да се приеме за смегчаващо вината обстоятелство, тъй като то е направено в хода на съдебното следствие, когато вече са били събрани достатъчно данни за извършеното престъпление. Отчетен е бил и фактът, че 60-годишният мъж е осъждан многократно за престъпления от общ характер, включително и за същите по вид деяния. Наложеното му сега наказание той ще търпи в затвор или затворническо общежитие от закрит тип при първоначален строг режим.
Постановеният от Окръжен съд - Добрич съдебен акт е окончателен и не подлежи на касационно обжалване.