Добричлии ще се запознаят с последните 80 години от историята на Генерал Тошево
Добричлии ще се запознаят с последните 80 години от историята на Генерал Тошево / Дарик Добрич

Изложбата "80 години спортен живот в Генерал Тошево" гостува в Добрич. Тя ще бъде открита официално в 16.30 ч. фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе". На 24 постера са представени исторически факти от обществения живот на добруджанския град от 1930 до 2010 г..

Част на експозицията онагледява историята на село Касъм от началото на ХХ в. до Възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, като голяма част от фотографиите се представят за първи път пред широката публика. Може да се видят моменти от строителството на ж.п. линията Добрич - Негру вода (Румъния), първата църква в селото, работници в мелницата на Христо Минчев и несъществуващите вече сгради на румънската администрация до 1940 година. Показани са първите опити за организиране на спортния живот в селото и учредяването на първото спортно дружество „Индепендиенца - Св. Димитър" на 8 ноември 1930 г..

На таблата са представени и събития след Крайовската спогодба от 7 септември 1940 г. и представянето на новата българска администрация в Южна Добруджа. Стари фотографии са запечатали подготовката и тръгването на влаковата композиция от гара Варна за Добрич на 15 септември 1940 г., възторга, престоя по междинните гари и тържественото посрещане на гара Добрич на същата дата, военните почести, които румънският генерал Потопяну отдава на ген. л-т Атанас Жилков. Посетителите могат да видят моменти от знаменитото обръщение по радио София на журналиста Любен Станчев, публикувано и във вестник „Добруджански глас". Запазени са и мигове от установяването на новата българо-румънска граница и военните почести, с които се разделят българските и румънски командири и военни части на 1 октомври 1940 г., когато приключва предаването на Южна Добруджа на България.

Същинската част от изложбата е на 16 постера, където са представени 17-те вида спорт, които са практикувани в града. Могат да се видят моменти от първите стартове на много дисциплини, техните участници и ръководители. Представени са материалната база, заслужилите спортисти и национални състезатели във футбола, конния спорт, шаха - почетният гражданин на града и участник в две олимпиади /Атланта и Сидней/ борецът Пламен Паскалев, лекоатлетката Мария Шишкова - четвърта на олимпиадата в Москва и др.. Специално внимание е отделено на ученическия спорт, направен е исторически преглед на Туристическото и Ловно-рибарско дружество в града.
В експозицията са намерили място и местната журналистика и печат, отразявали и съхранявали исторически събития, случили се в Генерал Тошево. Представени са фотоси на първите броеве на местните вестници и на първият редактор в града Георги Иванов - Бай Жоро.

Добричлии ще се запознаят с последните 80 години от историята на Генерал Тошево
netinfo

Изложбата "80 години спортен живот в Генерал Тошево" е изготвена от личните архиви на спортисти и клубове, от материали на Регионален исторически музей и Държавен архив - Добрич, Общински музей - Ген. Тошево, и от личния архив на краеведа Илия Кишишев, който е автор на проекта.