Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам
Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам / Дарик Добрич

Добричлии почетоха паметта на жертвите, загинали в огнения ад във влака София - Кардам. На днешния ден се навършват точно седем години от зловещата нощ на 28 февруари 2008 г., когато в огнената стихия на влака загинаха девет души, от които петима добруджанци - Валерия Желева, Антоанета Тодорова, Даниел Вичев, Калчо Стефанов и д-р Галя Иванова.

По традиция и тази година бе отслужена панихида в памет на загиналите в добричкия храм „Св. Георги”. В църквата освен семействата на жертвите и кметът Детелина Николова, дойдоха и близки на хора, оцелели в трагедията, случила се преди седем години.

Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам
netinfo

„Събрахме се в Божия дом, за да поднесем свята молитва към Бога за спасението на душите на нашите скъпи покойници, които по трагичен начин завършиха своя земен живот”, каза в словото си архиерейският наместник отец Иван Дойчев.

„Трябва да помним и да пазим паметта на нашите трагично загинали съграждани, за да може тези, които са живи да не допускат да се повтарят такива събития”, подчерта кметът на Добрич Детелина Николова.

Добричлии се поклониха пред паметта на загиналите във влака София - Кардам
netinfo

 

 

 

Въпреки скръбта и мъката си близките на загиналите намариха сили да благодарят на община Добрич в лицето на кмета Детелина Николова за организацията на възпоменателното събитие.

„Оценяваме жеста на община Добрич, защото никъде в България не се случва подобно нещо, макар че жертвите бяха девет”, каза майката на загиналата Валерия Желева, Софка Дойнова. Родителите на нелепо загиналата студентка дариха цялото обезщетение от 200 000 лева, получено от държавата на учебните заведения, в които е учила Валерия.

На железопътната гара в Добрич мемориална плоча напомня за жертвите на пожара.