Добрич отбелязва Международния ден на джаза с безплатен концерт

Добрич отбелязва Международния ден на джаза с безплатен концерт
Добрич отбелязва Международния ден на джаза с безплатен концерт / Дарик Добрич

Първа по рода си среща-концерт "Време е за джаз" организира община Добрич от 17.30 часа в Огледална зала "Нели Божкова". Концертът се посвещава на Международния ден на джаза, който се отбелязва днес. Участие ще вземат Ивелин Петров, квинтет Red Dixie Band, Георги Харизанов, Велислав Стоянов /Багера/, Страцимир Павлов, Антоанела и Нейчо Петрови. Входът е свободен.

Ивелин Петров е учител по професия, музикант по душа. В Добрич той е известен с любовта си към музиката и с изключително богатата си музикална фонотека.

Квинтет Red Dixie Band - Добрич с ръководител Красимир Костадинов /Червения /- саксофон. Квинтетът е създаден март месец 2011г. в Добрич. В репертоара си включват композиции на известни джаз композитори и свои произведения.

Георги Харизанов-китара е български композитор на камерна, симфонична и джазова музика. Харизанов е етномузиколог (с обект на изследване - ладовоинтонационните особености на българска народна музика) и преподавател. Завършил е тонрежисура („Мюзитекник", Монреал, Квебек - 1996 г.), джаз (стипендиант на университета „Конкордия", Монреал, Квебек - 2000-2003 г.), композиция (стипендиант на университета „Виктория", Британска Колумбия, Канада - 2005-2007 г.) музикознание и музикално изкуство (докторант на държавна поръчка, Институт за изследване на изкуствата, при БАН, защитил дисертация на тема „Ладовоинтонационни особености на българска народна музика" - 2008-2011 г. От години работи с друг участник в концерта Велислав Стоянов /Багера/- контрабас и позначавите казват, че за публиката е изключително преживяване да ги леда и слуша.

Страцимир Павлов-пиано е роден през 1976 във Варна. След Музикалното училище "Добри Христов" (днес Национално училище по изкуствата), където завършва кларинет и класа по композиция и оркестрово дирижиране, живее и работи 12 години в САЩ. Там завършва пиано, композиция и дирижиране в музикалния факултет на Университета на Централен Арканзас (UCA). През този период е удостоен с награди от престижни американски конкурси. От 2002 г. е музикален директор и диригент на Оперния театър в Литъл Рок, Арканзас. Ръководи Университетската опера и е главен диригент на три църковни госпъл хора. В Литъл Рок е един от създателите на първото частно музикално училище за оперно и сценично майсторство. Дирижирал е над 40 заглавия - опери, мюзикъли и шоу програми. През 2008 г. се връща в България, в родния си град, където участва активно в музикалния живот и преподава в Националното училище по изкуствата.

Антоанела Петрова-вокал, Нейчо Петров /Реджи/ - вокал са брат и сестра родени в Добрич. Те стартират професионалната си кариера в град Варна през 2005 г. с участието си в основаването на клуб Jokers и бързо печелят симпатиите на ценителите на качествената музика.Техните имена се свързват с креативност, позитивизъм, талант и умението песните им да карат хората да се чувстват щастливи и заредени. Под общото въздействие на младите изпълнители и опитните музиканти клубът заема челна позиция сред заведенията за жива музика.